Ми у Facebook
28.05.2020, 08:00

Свято Вознесіння: походження, традиції та прикмети

Вознесіння Господннє завжди припадає на 40-й день після Світлого Воскресіння Христового. Це одне з дванадцяти головних православних свят, яке цьогоріч відзначаємо 28 травня. Воно має велике значення для християн, адже встановлене на згадку про визначну євангельську подію – вознесіння Ісуса на небо.

Вознесіння – перехідне свято, тобто не має сталої дати відзначання. Коли саме його святкуватимуть, залежить від Великодня. При цьому Вознесіння Господнє завжди припадає на четвер, на 40-й день після святкування Світлого Воскресіння Христового.

Що являє собою свято Вознесіння
Так, згідно із євангельським оповіданням, на 40-й день після свого воскресіння Христос вознісся на небо, відкривши вхід у Царство Небесне і подарувавши людям надію на порятунок їхніх грішних душ, прощення і вічне життя.
Відбулося це так: у день Вознесіння Господь зібрав апостолів у Віфанії, на горі Елеон. Ісус Христос благословив їх, після чого вознісся на небо. Свято Вознесіння встановлене на честь цієї важливої події, а також на пам’ять про обіцянку щодо другого пришестя Христа.

Однак вознесіння - це не тільки подія минулого. Значення Вознесіння Христа для християнина можна сформулювати в чотирьох пунктах.
• По-перше, без цього не був би можливий дар Святого Духа, Який не прийшов би, якби Ісус не вознісся і не послав Його. Без вознесіння у церкві був би Ісус, територіально знаходиться в одному місці, а не присутній духовно всюди, де «двоє чи троє зібрані в ім'я Його» .
• По-друге, так як Ісус, який був воістину людиною, вознісся на небеса, люди теж можуть потрапити туди. Ісус вирушив туди, щоб «приготувати місце» для Своїх послідовників. Ті, хто «у Христі», повинні сподіватися, що колись теж піднесуться і будуть з Ним.
• По-третє, піднесення доводить, що жертва Христа була ефективна і прийнята Богом. Ісус пройшов небеса і увійшов в присутність Бога, яке описується як внутрішнє святилище небесного храму, справжнього храму, копією якого є храм земний. Принесений один раз в жертву Богу, Христос сів на престолі, що показує: повторення жертви не потрібно.
• По-четверте, вознесіння означає, що на небесах присутня людина, яка співчуває людству і здатна бути заступником за нього.
Таким чином, вознесіння Христа є невід'ємною частиною навчання нового завіту. Воно є основою для визнання небесного статусу Христа, а також для впевненості і вірувань християн.

Вознесіння Господнє: традиції
У всіх православних храмах цього дня проводяться урочисті служби, тож віруючі намагаються відвідати церкву й приділити час молитві. Після служби люди повертаються додому і збираються за святковим столом. Крім традиційних частувань, господині печуть прямокутний пиріг з цибулею і прикрашають його перекладинами, які символізують драбинку – шлях Христа на Небеса.

Що не можна робити у день Вознесіння
У це свято віруючим слід утриматися від скандалів. Не можна також лаятися, провокувати та вступати в конфлікти, грубити. На свято Вознесіння краще відмовитися від важкої фізичної роботи також. Віруючим не варто трудитися в городі або займатися ремонтом. Крім того, не можна голосно кричати, розкидати на вулиці сміття і плювати на землю. У народі вірили, що можна ненароком потрапити в Христа, який проводить свій останній день з людьми. Не рекомендовано в цей день вінчатися або влаштовувати церемонію одруження. Якщо є можливість, то краще перенести цю радісну подію на інший день.






На правах реклами