Ми у Facebook
21.06.2020, 00:07

Що таке «теплий кредит», хто і як його може отримати

Державна програма «Теплий кредит» діє з жовтня 2014 року. Вона передбачає, що держава частково компенсує витрати на утеплення оселі фізичним особам і ОСББ. Тобто, якщо людина вирішила придбати твердопаливний котел, встановити енергоощадні склопакети або здійснити роботи з утеплення домівки, вона може звернутись до банків та отримати цільовий кредит на пільгових умовах, який частково покриє держава.

Хто може отримати компенсацію


Дізнатися все про теплий кредит нескладно. Що стосується розміру комісії та процентної ставки, консультацію нададуть у відділеннях банків-позикодавців. На сьогодні такими є Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк та ПриватБанк.

У 2020 році не всі громадяни України зможуть приєднатися до програми. Компенсацію можуть отримати лише власники приватних будинків та ОСББ. Основні вимоги до позичальників:

• громадянин України, має прописку;
• вік – від 21 до 65 років;
• стаж роботи не менше 6 місяців;
• для ОСББ необхідно організувати загальні збори та зібрати підписів не менш ніж у 2/3 мешканців будинку.

За умовами програми можна отримати наступну компенсацію:

• 20% на придбання твердопаливного котла (але не більше 12 тисяч гривень). У випадку, якщо позичальник отримує субсидію, розмір компенсації сягає 35%.
• 35% на придбання іншого обладнання (але не більше 14 тисяч гривень).
• Від 40% до 70% для ОСББ в залежності від кількості квартир, що отримують субсидії.

Компенсації також підлягають додаткові витрати на обладнання та матеріали.

Як узяти участь у програмі та отримати компенсацію


Порядок дій для отримання кредиту і компенсації може трохи відрізнятись в залежності від умов кредитування банку. Але взагалі потрібно зробити наступне:

1. Вибрати необхідне обладнання та взяти у продавця рахунок.
2. Цей рахунок разом з іншими документами (паспорт, ІНН, довідка про доходи) надати в банк і почекати на позитивне рішення. Деякі банки надають таку послугу он-лайн. Достатньо буде заповнити форму та прикріпити копії документів.
3. Далі потрібно сплатити початковий внесок (розмір внеску залежить від умов банка) та віднести платіжне доручення в відділення.
4. Залишок потрібної суми повинен буде сплатити банк.
5. Як тільки позичальник отримає та змонтує необхідне обладнання, він повинен надати банку видаткову накладну на товар та акт, який підтверджує те, що обладнання було змонтоване. Якщо позичальник сам виконує цю роботу, він має написати заяву, що він зробив це власноруч.
6. Компенсацію від держави позичальник отримає одразу на банківський рахунок. Сума кредиту зменшується.

Такі програми, як «Теплий кредит», виявились дуже привабливими для українців. По-перше, компенсується доволі суттєва сума. По-друге, утеплення оселі допомагає зекономити на комунальних послугах. За статистикою, економія від участі у програмі сягає від 30% до 70%.





На правах реклами