Глутамат натрію – що це таке і чи шкідливий він для нашого здоров’я
Де міститься глутамат натрію і як він впливає на організм
Глутамат натрію — це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чипсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах і курячому бульйоні. Саме глутамат підсилює смак і запах цих продуктів, а також наше бажання їх з’їсти. Глутамат природно присутній в традиційних азіатських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі “умами”, п’ятий смак, крім солодкого, солоного, кислого і гіркого.
Численні дослідження показали, що від глутамату натрію дійсно може бути погано, але тільки чутливим до нього людям. В цілому він безпечний в досить високих дозах, адже організм самостійно створює глутамінову кислоту. Глутамінова кислота також один з найпоширеніших нейромедіаторів в мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але глутамінова кислота у великій кількості не корисна для мозку. Дослідження показали, що коли її надміру — нейрони починають гинути.
Це не означає, що продукти з глутамат натрієм створять потенційно шкідливі перешкоди мозку. Адже глутамінова кислота, споживана в складі їжі, до нього не надходить. Ми можемо їсти багато продуктів з глутаматом, але вони не потраплять в центральну нервову систему, тому що не долають бар’єр між кров’ю і мозком. Мозок сам утворює цей нейромедіатор в потрібній кількості.
Як надмірне споживання глутамату натрію шкодить здоров’ю
Глутамат натрію, а точніше його надмірне споживання може нанести шкоду здоров’ю. Він є в складі так званої “сміттєвої їжі” — в чипсах, сухариках або заварних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів або необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з нею отримуємо — калорії і інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще.
Глутамат натрію в їжі — це вільний глутамат, не пов’язаний з білками. Він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає. Через виникнення таких піків, чутливим людям може стати погано. Зате, природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах або курятині, зв’язаний з білками. Він проникає в кров поступово без різкого зростання. Ще одна небезпека — вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця і судин. Тому людям з серцево-судинними хворобами слід уникати не тільки солоної їжі, але і всього, що має багато натрію, в тому числі глутамату натрію.
Як приготувати глазур для паски, яка не буде кришитися: перевірений рецепт
Цей перевірений рецепт глазурі для паски гарантує, що ваша великодня випічка буде не лише смачною, але й привабливою. За допомогою цього простого рецепту ви зможете з легкістю створити гладку, не крихку глазур, яка додасть вашій пасці особливий шарм.
переглядів: 16
Як помити дзеркало без розводів: кілька простих способів
Завдяки цим простим способам ви зможете легко забезпечити своєму дзеркалу бездоганний вигляд без розводів. Пам'ятайте, що регулярне прибирання допомагає триваліше зберігати дзеркало у чистоті та зберігати його привабливий вигляд.
переглядів: 169
Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради
Ртутні термометри небезпечні і відсутні у продажу, але чи не в кожного ще лишився з мунулого такий прилад. Як безпечно управлятися з термометром, якщо він розбився?
переглядів: 704
На двох вулицях Рівного 25 квітня не буде води
Завтра, 25 квітня, з 09:00 до 17:00 через ремонтні роботи на водопроводі буде тимчасово відсутнє водопостачання на двох вулицях.
переглядів: 356
Ціни на газ у 2024 році не зростатимуть
Нафтогаз продовжив фіксований тариф на газ для населення на ще один рік
переглядів: 412