Ми у Facebook
26.06.2020, 10:00

П’яний за кермом з 1 липня вже не злочинець. Але заплатить дорого

А просто кримінальний правопорушник, який не несе великої суспільної небезпеки. У Кримінальному кодексі України з’явилася нова стаття 286-1, яка стосується десятків тисяч водіїв “під мухою” та “під кайфом”, спрощує досудове розслідування і збільшує штрафи від 17 до 54 тисячі гривень.
Із 1 липня вислів “п’яний за кермом - злочинець” змінить своє значення. Адже керування транспортним засобом “під мухою” чи “під кайфом”, тобто у стані будь-якого сп'яніння, стане всього лише кримінальним проступком. І за нього каратимуть менш суворо, ніж за кримінальний злочин. Але відповідальність буде дуже серйозна в грошовому еквіваленті.

Якщо попадешся поліцейським у стані будь-якого сп’яніння, на тебе складуть протокол, і суд може “впаяти” чималенький – від 17 000 до 34 000 і навіть до 51 тисячі гривень, ще й позбавить права керувати авто на строк до трьох років.

У цьому сенсі варто остерігатися і водіям, і власникам транспортних засобів які дали сісти за кермо нетверезій людині. Бо тепер не рятує відмова дунути в трубочку чи поїхати пройти медичне освідування, а потім через кілька днів тверезому, "як огірочок", стверджувати, що "це неправда, наклеп і т.д., і взагалі, за кермом був не я..."

Справа в тому, що 1 липня 2020 року набуває чинності Закон № 2617-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень", яким, зокрема, вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу. Про це повідомляє ЮРЛІГА.

Як водій може швидко дізнатися, чи є на нього штраф

"Кримінальний кодекс доповнюється статтею 286-1, згідно з якою:

Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, або відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження медичного освідування на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а так само вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного освідування з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого медичного освідування караються штрафом від однієї тисячі (17 000 грн) до двох тисяч (34 000 грн) НМДГ з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно, караються штрафом у розмірі до трьох тисяч (51 000 грн) НМДГ з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років"
, - йдеться у повідомленні.

До речі, якщо порушник чинитиме опір або намагатиметься втекти, поліцейські зможуть затримати його на 72 години.

Також, якщо нетверезий водій поводитиметься неадекватно, намагатиметься "качати права", розмахуючи кулаками, спробує завдати шкоди собі чи навколишнім, він може бути затриманий на 24 години.

На дорогах України - нові мобільні патрулі з радарами (КАРТА+ІНФОГРАФІКА)





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ