Ми у Facebook
30.06.2020, 14:14

Нові соціальні стандарти, пенсії, платіжки та штрафи - зміни з 1 липня

Із другого півріччя, згідно з Законом про дербюджет 2020, у Україні збільшується прожитковий мінімум, а з ним – прив’язані до нього соціальні виплати, допомоги, а також податки, штрафи, аліменти. Що конкретно зміниться вже з 1 липня?
ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ

В Україні згідно із Законом про держбюджет 2020, з 1.06 збільшиться один з ключових соціальних стандартів - прожитковий мінімум. На 91 гривню зросте загальний показник – з 2 027 грн до 2 118 гривень.

Сьогодні прожитковий мінімум на одну особу становить для працездатних осіб 2 102 грн, а з другого півріччя зросте до 2 197 гривень.

Прожитковий мінімум з 1 липня для інших категорій:

- Для дітей віком до 6 років – 1 859 гривень (з 1 січня до 31 червня 2020 – 1 779 грн);

-Для дітей віком 6-18 років – 2 318 гривень (зараз – 2 218 грн);

-Для осіб, які втратили працездатність – 1 712 гривень (зараз – 1 638 грн);.


МІНІМАЛЬНА ПЕНСІЯ

Оскільки мінімальна пенсія прив’язана до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, українці на заслуженому відпочинку з 1 липня отримуватимуть як мінімум 1 712 гривень на місяць. Тобто на 74 гривні більше, ніж зараз (1 638 гривень).


НАДБАВКА ЗА ВЕЛИКИЙ СТАЖ

Також для непрацюючих пенсіонерів з 1 липня зростає надбавка на вислугу років, тобто доплата за позанормовий стаж. Кількість років понаднормового стажу залежить від того, коли людина виходила на пенсію:
- якщо до 01.01.2011, то повний стаж становить 20 років для жінок і 25 років для чоловіків;
- якщо після цієї дати, то для жінок - не менше як 30 років страхового стажу, для чоловіків - не менше 35.

Таким пенсіонерам за кожен додатковий рік донарахують 1% від мінімальної пенсії, тобто 17 гривень 12 копійок. Зараз ця сума становить 16,38 грн за кожен додатковий рік.


СОЦІАЛЬНА ПЕНСІЯ

Соціальна пенсія збільшиться до 1712 гривень. Її отримують люди, які досягли пенсійного віку, але не заробили достатнього страхового стажу і не отримали право на пенсію за віком.


ДОПЛАТА ПЕНСІОНЕРАМ +80

Верховна Рада підтримала підвищення соцвиплат для окремих категорій, зокрема одиноким пенсіонерам віком від 80 років і старшим (Закон № 646-ІХ від 2 червня підписаний президентом 25 червня). Із липня такі люди похилого віку мають отримувати додатково до пенсії щомісячну допомогу 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, або 684,8 грн). Але для цього необхідний висновок лікарсько-консультативної комісії, що такі пенсіонери потребують постійного стороннього догляду.

Джерело: Пенсійний кур'єр, https://www.facebook.com/gazetaPK/
Джерело: Пенсійний кур'єр, https://www.facebook.com/gazetaPK/



МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА НЕ ЗМІНИТЬСЯ

Мінімальна зарплата з 1 липня НЕ зміниться - 4723 гривні на місяць, або 28 гривень 31 копійка за годину, встановлені Законом про держбюджет із 1 січня 2020. Натомість Уряд оголосив про збільшення мінімальної зарплати з 1 вересня до 5000 гривень.




ДОПОМОГА ПО БЕЗРОБІТТЮ

Від прожиткового мінімуму, який збільшиться з 1 липня, залежить і розмір максимальної допомоги з безробіття. Зараз вона становить 8408 грн, з другого півріччя буде 8788 гривень за місяць.

Розмір мінімальної допомоги з безробіття залишається без змін. Нагадаємо, що на період карантину Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття збільшив мінімальний розмір допомоги з безробіття з 650 грн до 1000 гривень.


АЛІМЕНТИ

До прожиткового мінімуму прив’язаний і мінімальний розмір аліментів. Оскільки він не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для відповідної категорії, то з 1 липня 2020 становитиме:

-для дітей віком до 6 років - 929,50 грн;

-для дітей віком від 6 до 18 років – 1 159 грн.


ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ

Зі збільшенням прожиткового мінімуму з 1 липня 2020 зростуть різні види соціальної допомоги на дітей.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування (2,5 прожиткові мінімуми):

-на дітей віком до 6 років – 4 647 грн;

-на дітей віком 6-18 років – 5 795 грн.

Допомога на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування (3,5 прожиткові мінімуми):

-на дітей до 6 років з інвалідністю – 6 506,5 грн;

-на дітей від 6 до 18 років з інвалідністю – 8 113 грн.

КАРАНТИН

Адаптивний карантин в Україні через збільшення кількості інфікованих коронавірусом, рішенням уряду продовжений до 31 липня.

Уряд оприлюднив оновлені правила карантину


НОВІ ЗАКОНИ ТА ШТРАФИ

Із 1 липня кермування транспортним засобом у стані будь-якого сп'яніння вважається кримінальним проступком і за нього каратимуть менш суворо, ніж за кримінальний злочин, але штрафуватимуть набагато жорстіше, ніж раніше – від 17 до 54 тисяч гривень. Справа в тому, що 1 липня 2020 року набирає чинності Закон № 2617-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень", яким, зокрема, вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу, пише ЮРЛІГА.



Кримінальний кодекс доповнюється статтею 286-1, згідно з якою караються штрафом від 17 000 до 34 000 грн з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років такі порушення:

- керування транспортними засобами в стані будь-якого сп'яніння (алкогольного, наркотичного чи іншого) або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

- передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

- відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку медичного освідування на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

- вживання водієм транспортного засобу після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного освідування чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого медичного освідування.

Ті самі дії, вчинені повторно, - караються штрафом у розмірі до 51 000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років.


ЦІНИ,ТАРИФИ

Тарифи на газ для промисловості. НАК "Нафтогаз України" оприлюднив прейскурант на природний газ для промислових споживачів на липень 2020 року. Порівняно з червнем, ціни зростуть на 8-10%. За умови попередньої оплати до початку періоду, відсутності боргів та придбання понад 50 тисяч кубометрів газу ціна на блакитне паливо становитиме 3 570 грн за 1 тис. кубометрів (з ПДВ).

Ціна на газ для побутових споживачів. У другому півріччі дешевий газ для населення може значно подорожчати. 1 липня уряд запланував відкриття ринку газу і скасування для населення спецзобов'язань постачання газу за пільговими цінами. Це означає, що населення перестане бути пільговою категорією і має купувати газ за ринковими цінами, кажуть експерти.

Тарифи за транспортування газу. Із 1 липня мала відбутися друга фаза підвищення тарифів за доставку газу, затверджена постановами НКРЕКУ від 24 грудня 2019 року. При реалізації другого етапу платіжки за доставку газу в липні в середньому, за оцінками експертів, повинні були подорожчати приблизно на 20%. Однак криза внесла свої корективи. Нові тарифи за доставку набагато менші, ніж планувалося раніше, зокрема розцінки Рівнегазу підвищаться лише на 3 копійки за куб, інформує rv.104.ua. 24 червня 2020 року Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до Постанови від 24 грудня 2019 року №3038 "Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ "Рівнегаз". Із 1 липня 2020 року для АТ "Рівнегаз" встановлено тариф на розподіл в розмірі 1,236 гривні за 1 метр кубічний на місяць (з ПДВ). Дотепер з початку року клієнти АТ "Рівнегаз" платили за розподіл 1,20 грн/за куб з ПДВ. Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного споживача. Розмір плати залежить від конкретного обсягу споживання та тарифу, який встановила НКРЕКП.


ТУРИЗМ, ВІДПОЧИНОК

Туреччина готова приймати українських туристів, починаючи з 1 липня цього року, без проходження самоізоляції та тестування з дотриманням норм безпеки авіаперевізниками. А от в Європу українцям – зась. Через різке збільшення нових заражень коронавірусом, кордони ЄС для більшості мешканців України з 1 липня залишаться закритими. Заборона діятиме для несуттєвих поїздок (включаючи туризм).


ПОГОДА

Синоптики прогнозують теплу та суху погоду у липні 2020. Рясних опадів в Україні варто очікувати лише наприкінці місяця. Протягом липня температура повітря підійматиметься вище +30 градусів.

Як пережити втомливу спеку цього літа



СВЯТА, ВИХІДНІ

Другий місяць літа в Україні - традиційна пора відпусток. Щоправда, у зв'язку з карантином цього року доведеться лише мріяти про відпочинок на улюблених курортах Італії та Іспанії. Та й Туреччина з Єгиптом відкладаються до кращих часів. Державних свят у календарі немає, а в тих, хто працює, буде аж 23 робочих дні та лише 8 офіційних вихідних.









На правах реклами