Ми у Facebook
11.07.2020, 13:03

Свята Софія у Туреччині знову стала мечеттю

(c) Arild Vågen - wikipedia.org, CC BY-SA 3.0

Державна рада Туреччини (головний адміністративний суд країни) надала Софійському собору у Стамбулі статус мечеті, скасувавши постанову Ради міністрів від 1934 року про перетворення собору в музей.
Про це повідомляє Anadolu.

Вперше турецька Асоціація охорони історичних пам'яток просила суд повернути пам'ятці статус мечеті у 2005 році, але тоді прохання відхилили. Востаннє до суду зверталися в 2016 році.

Собор Святої Софії заснував християнський імператор Юстиніан та відкрив 27 грудня 537 року. Собор майже тисячу років був найбільшим храмом у християнському світі. Після захоплення Константинополя османами та падіння Візантійської імперії в 1453 році собор переробили в мечеть, але з 1934 року будівля по декрету засновника сучасної турецької держави Кемаля Ататюрка стала музеєм і була включена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Водночас чинний президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Свята Софія може знову стати мечеттю і стане безкоштовною для туристів.

Як передає BBC, через свою 1500-річну історію пам'ятка має релігійне, духовне та політичне значення для людей у Туреччині та за її межами. Ісламістські угруповання влаштовувати протести проти постанови 1934 року, яка забороняє релігійні служби у музеї.

Державний секретар США Майк Помпео попередив, що будь-яка зміна статусу Святої Софії зменшить її «здатність служити людству як місток між людьми різних традицій і вірувань».

Вселенський патріарх Варфоломій також заявляв у вівторок, 7 липня, про те, що перетворення будівлі у мечеть «розчарує мільйони християн» та поділить світ навпіл.

В МЗС Туреччини заявили, що їм не можуть вказувати, що робити з пам'яткою, бо будівля розташовується на території Туреччини.

Про це повідомляє Громадське.

Нагадаємо, сьогодні можна подати записку в церкву онлайн. Що це значить "зарити талант у землю"? Не виходячи з дому, можна подати записки в церкву.





На правах реклами