Ми у Facebook
13.07.2020, 17:20

Рівненська лікарка написала зворушливе повідомлення хворим на коронавірус

Катерина ПОЧТАР, лікар НП "ЦПМСД "Ювілейний" Рівненської міської ради, написала пост, який швидко полюбився користувачам соціальних мереж. У ньому жінка висловлює підтримку хворим на коронавірус та дає поради, як пройти цей шлях.

“Співчуваю. Вам зараз непросто. Мої хороші, наберіться терпіння. Ми звикли, що зазвичай при застуді стає легше на 3-5 день. Але коронавірусна хвороба – це, на жаль, "довга пісня".

Вона може тривати від 2 до 8 (!) тижнів. Так. У вас може бути підвищення температури тіла, кашель, першіння в горлі, закладеність носу, відсутність нюху та смаку, дискомфорт у животі та схильність до проносу, втома.
Відразу хочеться накупити по-більше ліків в аптеці. Та лікуватися. В мене ж така хвороба! Як же ж без ліків?

Препаратів, які діють на коронавірус, ще не винайшли. Так звані "противірусні" не дають ніякого ефекту.
Антибіотики – лише за призначенням лікаря. Розумію. Коли довго тримається підвищення температури, хочеться починати прийом антибіотиків. Купляють самі. Пропивають курс. Температура тримається вище норми. Бо це хвороба така. Купляють другий антибіотик. Потім третій... "Подіє" той препарат, який приймається, коли організм одужує сам.
Препарати від кашлю. Я б краще назвала "препарати для кашлю". Вони не лікують кашель, а роблять так, щоб мокротиння було більше. Легше від них не стає.
Різноманітні метаболічні препарати, які нібито пришвидшують одужання, цього не роблять.
Вітаміни не ввійшли до рекомендацій.

А що ж тоді робити?
Спостерігати за своїм здоров'ям. Сімейний лікар телефонує вам кожен день та запитує про ваші симптоми. Це робиться для того, щоб вчасно розпізнати загрозливі ускладнення, при яких необхідна госпіталізація.
- Багато пити.
- Відпочивати.
- Симптоматична терапія за призначенням лікаря.
- Та не забуваємо про контроль хронічних хвороб, якщо вони у вас є. Не припиняємо прийом ліків. Повідомляємо про супутню хворобу лікаря.
Ковід мине. Та ви одужаєте.
Все буде добре!”





На правах реклами