Ми у Facebook
18.07.2020, 07:43

«Операція «И» - 55 років: сніг з вати, загравання зі скелетом та інші факти про зйомки улюбленої комедії

Легендарна комедія Леоніда Гайдая «Операція «И» та інші пригоди Шурика» відзначає ювілей. В цьому році виповнюється 55 років з дня виходу фільму на екрани. До цієї дати в суботу, 18 липня, о 16:00 телеканал «Інтер» покаже картину в своєму ефірі.
Комедія про пригоди простакуватого, але кмітливого студента Шурика відразу після прем'єри завоювала любов мільйонів глядачів - в 1965-му фільм став лідером кінопрокату в СРСР. І досі картина залишається однією з найулюбленіших кінокомедій та збирає біля телеекранів людей різних поколінь. До ювілею «Операції «И»...» - кілька фактів про улюблений фільм.



1. Картина складається з трьох новел, об'єднаних фігурою головного героя - студента Шурика, який потрапляє в найнеймовірніші ситуації: в «Напарнику» хлопець бореться з хуліганом і тунеядцем; в «Насланні» вельми оригінальним способом готується до іспиту; в «Операції «И» запобігає «пограбуванню століття», на яке йде знаменита трійка - Боягуз, Бовдур і Бувалий. Виявляється, спочатку головного героя звали Владик Арьков, та й сюжет фільму був іншим. Перший сценарій складався всього з двох новел, в яких Владик перевиховував невігласа і в якості репетитора готував до інституту телепня. Пізніше сюжет змінили, як і ім'я головного героя. А все через претензії чиновників, що нібито у простого радянського студента не може бути таких складних імені та прізвища. Тоді режисер Леонід Гайдай в терміновому порядку перейменував Владика в Шурика.





2. Один із секретів успіху «Операції «И»...» - чудовий акторський склад. У головних ролях - Олександр Дем'яненко, Олексій Смирнов, Наталія Селезньова, Георгій Віцин, Євген Моргунов, Юрій Нікулін. Найдовше шукали виконавця ролі Шурика. Творці фільму переглянули понад сотню кандидатів, серед них були такі відомі актори, як Олександр Збруєв, Олег Видів, Євген Жариков, Євгеній Петросян, Валерій Носик. Саме Носик був головним претендентом на роль Шурика, але все одно режисер продовжував пошуки. Ще під час роботи над сценарієм Гайдай прийшов до переконання, що головного героя він буде списувати ... з себе. Ось чому навіть зовні Шурик був виписаний, як його копія: високий, худий юнак в окулярах. І коли на очі Леоніда Іовича попалася фотографія маловідомого актора Олександра Дем'яненка, Гайдая вразила зовнішня схожість з персонажем, якого він сам придумав. І він тут же вирушив у Ленінград на переговори. Правда, заради ролі Шурика брюнетові Дем'яненку довелося перефарбуватися в блондина.



3. Актриса Наталія Селезньова йшла на проби на роль Ліди без будь-якої надії на успіх. Ледве вона увійшла до павільйону, Гайдай запропонував їй пройти досить ризикований тест: зняти плаття перед камерою. Актриса завагалася. Тоді Гайдай вимовив фатальну фразу: «Ви мені, звичайно, подобаєтеся, але мені здається, що фігура у вас не дуже ...» Тут в Селезньової заграло самолюбство, дівчина вигукнула: «Це у мене фігура не дуже ?!» і зняла сукню, залишившись в одному купальнику, - на проби вона прийшла після пляжу. Це забезпечило Наталії заповітну роль. А режисер таким чином перевірив, чи зможе актриса роздягнутися до білизни в одній з ключових сцен новели.





4. Багато жартів і комічних сцен з фільму не були прописані в сценарії, це була акторська імпровізація під час зйомок. Як, наприклад, в сцені погоні на складі, коли Бовдур натикається на скелет. Було знято вісім варіантів цього епізоду. Під час одного з дублів Юрій Нікулін жартома сунув палець між відкритими щелепами черепа, а ті раптом клацнули і затиснули акторові палець. Нікулін беззвучно закричав від «жаху». Вся знімальна група лягла від сміху. На щастя, камеру оператор не вимкнув і саме цей фрагмент увійшов до фільму.



5. Не обійшлося на зйомках без форс-мажорів з погодою. Так, дія новели «Операція «И» за участю знаменитої трійці - Боягуза, Балбеса і Бувалого - за сюжетом мала проходити взимку. Тому знімати вирішили в Ленінграді в грудні, щоб вже точно лежав сніг. Але як на зло зима того року не поспішала, і в грудні на вулицях північної столиці не було ні сніжинки. Щоб вирішити проблему, на знімальний майданчик пригнали 12 самосвалів зі снігом. Але він дуже швидко танув. Тому кіношникам довелося робити сніг з вати і нафталіну.

Більше цікавих фактів про зйомки фільму «Операція «И» та інші пригоди Шурика» - в цю п'ятницю, 17 липня, в сюжеті програми «Ранок з Інтером».

А ще раз зустрітися з улюбленими героями знаменитої комедії і посміятися від душі над їх пригодами телеглядачі «Інтера» зможуть в суботу, 18 липня, о 16:00.




Текст і кадри з фільму - пресслужба Інтер.






На правах реклами