Ми у Facebook
15.08.2020, 11:09

Триває Успінський піст: Для чого він потрібен?

Вчора, 14 серпня, розпочався Успенський піст, що духовно готує нас до великого свята – Успіння Пресвятої Богородиці.
Хоч цей піст і триває два тижні, проте за суворістю уставних приписів не поступається Великому посту. Для нас, християн, це час духовного очищення і піднесення над своїми пристрастями. Наслідуючи подвиг Пречистої Діви Марії, ми маємо втілювати у своєму житті чесноти та відкидати гріх.


зображення з facebook.com/Orthodox.in.Ukraine
зображення з facebook.com/Orthodox.in.Ukraine


Коли Богородиця дізналася про час Свого переходу від земного життя у вічне, Вона готувалася до нього постуванням і посиленою молитвою, хоча й не потребувала додаткового очищення душі або виправлення, адже усе Її життя було взірцем святості і жертовності. Ось що пише святий Симеон Солунський про цей особливий духовний період для християн: «Піст у серпні заснований на честь Матері Божого Слова, Яка, пізнавши Своє преставлення, як завжди подвизалася і постила за нас, хоч, будучи святою і непорочною, і не мала потреби в пості; так особливо Вона молилася за нас, коли мала намір перейти від тутешнього життя до майбутнього, і коли Її блаженна душа мала через Божественного Духа з’єднатися з Її Сином. А тому й ми маємо постити й оспівувати Її, наслідувати Її життя і тим просити Її молитися за нас».

Під час Успенського посту вірні не споживають м’ясні, рибні і молочні страви. Єдине виключення становить свято Преображення Господнього, коли дозволено споживати рибу. Втім, пам’ятаймо, що піст тілесний необхідно поєднувати із постом духовним, тобто, утримуватися від виявів гріха у нашому житті. Ми помірно вживаємо пісну їжу, щоб послабити пристрасті тілесної природи, а натомість дати можливість більше дослухатися до потреб нашого духовної складової. Тож піст – це, насамперед, віддалення від гріхів, пристрастей та повсякденної метушні задля зростання у житті духовному і християнських чеснотах.

Про це повідомляє ПЦУ на своїй офіційній сторінці у мережі Фейсбук.

Нагадаємо, вчора, 14 серпня, було одне з трьох свят у році, коли виноситься для поклоніння святий Хрест. Дізнайтеся, чи можна відмовитися бути хрещеними батьками? Які православні свята будуть у серпні?





На правах реклами