Ми у Facebook
16.08.2020, 10:40

У вересні мінімальну зарплату можуть підняти до 5000 гривень

Для кого це добре, а кому стане гірше?
Вже з першого вересня цього року мінімальна заробітна плата в Україні може зрости на 277 гривень - до 5 тисяч гривень на місяць (без вирахування податків).

Відповідний законопроєкт президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради. Питання заплановане на засідання парламенту 25 серпня. А з першого січня наступного року мінімальна оплата праці може зрости до 6000 гривень на місяць, інформує Офіс Президента.

«Впевнений, що депутати проголосують законопроект, поданий від Президента України, за збільшення мінімальної заробітної плати до п'яти тисяч гривень. Потім другий етап цієї програми – збільшення з 2021 року до шести тисяч гривень. І впродовж 2021 року буде третя частина – ми збільшимо до шести з половиною тисяч гривень», – розповів Глава держави.

Хто виграє?

- Ті, хто нині працює офіційно й отримує найменшу зарплату.

- Працівники бюджетних, державних, комунальних установ, медики, вчителі, військовослужбовці, соцпрацівники, посадові оклади яких розраховуються за єдиною тарифною сіткою, прив’язаною до мінімальної зарплати.

- Пенсіонери, які мають необхідний страховий стаж і вийдуть на заслужений відпочинок після підвищення мінімальної зарплати.

- Малозабезпечені родини (хоча б на деякий час збережуть свій рівень доходів і купівельну спроможність).

- Місцеві бюджети (де залишається більша частина податку з доходів фізичних осіб).

- Пенсійний фонд (частково перекриється дефіцит за рахунок збільшення надходжень від ЄСВ).

Кому стане гірше?

- Приховані безробітні, які через коронакризу були змушені піти у неоплачувану відпустку або на неповну ставку.

- Бізнес, який працює в тіні. Після підвищення мінімалки підприємцям доведеться виводити частину заробітних плат із тіні. Зараз більшість роботодавців економлять на податках і платить мінімум своїм працівникам тільки на папері, при цьому доплачуючи своїм працівникам у конверті, то після підвищення соціальних стандартів частину доходу будуть змушені легалізувати. А з нього треба буде заплатити більші податки та виплати. Це означає або скорочувати працівників, або зовсім закривати бізнес.

Як ми писали, наприкінці липня Уряд оголосив про збільшення мінімальної зарплати. Кабінет міністрів за дорученням президента Володимира Зеленського підготував графік на рік і анонсував уже перше підвищення з 1 вересня.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини