Ми у Facebook
19.08.2020, 10:00

Помер президент НАН Борис Патон

Борис Патон помер на 102 році життя
Президент Національної академії наук України Борис Патон помер на 102 році життя. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Володимир Зеленський.

“Металург, інженер, винахідник, науковець, викладач. Перший нагороджений званням Героя України. Академік. Геній. Легенда. Є багато слів, якими можна описати Бориса Євгеновича Патона. Однак немає таких слів, які повною мірою могли б розкрити масштаб його постаті. І масштаб тієї втрати, якої сьогодні зазнала наша країна. У віці 101 року від нас пішов великий українець. Це була грандіозна особистість. Важко писати про нього в минулому часі”, – зазначив глава держави.



Борис Патон народився 27 листопада 1918 року в родині професора Київського індустріального інституту, закінчив КПІ за спеціальністю інженер-електрик. У 1953-му очолив Інститут електрозварювання імені Є. Патона, названого на честь його батька.

У 1962-1991 роках був очільником Академії наук УРСР, а після здобуття незалежності і до цього часу перебував на посаді президента Національної академії наук України. У 1993-2016 роках очолював Міжнародну асоціацію академій наук.

Автор понад тисячі наукових публікацій, зокрема 20 монографій, і понад 400 винаходів. Патон першим в історії удостоєний звання Герой України із врученням ордена Держави.





На правах реклами