Ми у Facebook
13.09.2020, 13:20

13 вересня - Покладення чесного пояса Пресвятої Богородиці

Про важливу дату церковного календаря розповів протоієрей ПЦУ, викладач Рівненської духовної семінарії Микола Капітула.
Про святиню Божої Матері, частинки якої зберігаються у трьох монастирях, священник розповів у Фейсбук на сторінці Святий Афон і Україна.



"Покладення чесного пояса Пресвятої Богородиці в Константинопольському Влахернському храмі було за імператора Аркадія (395 – 408). До того велика святиня, ввірена апостолу Фомі самою Божою Матір'ю, після Її Успіння зберігалася в Єрусалимі у благочестивих християн. Через багато років, за царювання імператора Льва Мудрого (886 – 911), від поясу Божої Матері відбулося чудо зцілення його дружини Зої, що страждала від нечистого духа.

Імператриці було видіння, що вона буде зцілена від недуги, коли на неї буде покладено пояс Божої Матері. Імператор звернувся з проханням до Патріарха. Патріарх зняв печатку і відкрив ковчег, в якому зберігалася святиня: пояс Матері Божої виявився абсолютно цілим, неушкодженим від часу. Патріарх поклав пояс на хвору імператрицю, і вона вдразу звільнилася від своєї недуги. Був відслужений урочистий подячний молебень до Пресвятої Богородиці, а чесної пояс поклали назад в ковчег і запечатали печаткою.



На згадку того, чуда що сталося з імператрицею і дворазового покладення чесного поясу було встановлено свято Положення чесного поясу Пресвятої Богородиці.

Частинки святого пояса Богоматері знаходяться в Афонському Ватопедському монастирі, в Трірському монастирі, в Грузії та в монастирі Панагія Катоксенія в Фессалії".

Раніше ми писали, що у Львові в церкві Положення пояса Пресвятої Богородиці є ікона Пресвятої Богородиці з частиною пояса, що була прикладена до пояса Божої Матері.

Церковний календар на вересень 2020





На правах реклами