Ми у Facebook
18.09.2020, 16:30

Прекрасні білосніжні склепіння Великої синагоги в Острозі (ФОТО)

На Рівненщині прововжують відновлювати одну з найстаріших синагог Європи. Всередині велична святиня вже зовсім не нагадує нещодавню напівруїну з обдертими стінами та зруйнованим дахом.
Туристично-інформаційний центр м. Острог днями опублікував нові світлини споруди.







"Прекрасні білосніжні склепіння Великої Синагоги в Острозі, там, де ще кілька років тому проглядалося небо".



Велика синагога в Острозі ще донедавна виглядала зовсім непримітно. Зруйнований дах, розбиті вікна та обдерті стіни: от і все, що залишилось від колись величної святині.
Та, на щастя, нещодавно її почали відновлювати й вже зовсім скоро ми побачимо одну з найстаріших синагог Європи у повній красі.



Відбудовувати є що, адже зсередини споруда виглядає ще ефектніше, ніж ззовні. У приміщенні перед відвідувачем відкривається величезний простір, увінчаний високими склепіннями, які тримаються на чотирьох восьмигранних стовпах. Колись ці стовпи прикрашала стримана, але вишукана ліпнина. Цікаво подивитись, яким буде декор після завершення реставрації.

Товщина стін острозької Великої синагоги (Острог) - 2,5 м. Так будували у 1400 році, аби захиститись від постійних нападів.

"Є легенда, що у 1792 році росіяни, вважаючи, що синагога це замок, обстрілювали будівлю з гармат протягом двох днів. Гарматні ядра, залітаючи до синагоги через вікна, залишалися висіти у повітрі. Тільки одне ядро пошкодило південну стіну. Пізніше, на згадку про це, те місце на південній стіні куди потрапило ядро не тинькувалося, інше ядро, було підвішене під склепінням у молитовній", - йдеться на сторінці Велика Синагога.

Нагадаємо, влітку 2016 року розпочалася реставрація даху пам'ятки, якій понад 600 років. Цьому посприяв підприємець та депутат Острозької міської ради Григорій Аршинов.

РАНІШЕ МИ ПИСАЛИ:

2020
Велична синагога на Рівненщині оновлюється (+ФОТО)
Красива і велична: новий вигляд синагоги в Острозі на Рівненщині
2019
Рівненщина: як зараз виглядає синагога в Острозі?
2017
На Рівненщині проводять реконструкцію древньої синагоги





На правах реклами