Ми у Facebook
20.09.2020, 09:40

У мери й депутати можна йти без довідки про несудимість

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №3995 про зміни до Виборчого кодексу.
Відтепер довідка про наявність чи відсутність судимості не входить до переліку обов’язкових документів, які мають подавати під час реєстрації кандидати в депутати на місцевих виборах.

15 вересня парламент ухвалив законопроєкт №3995 про зміни до Виборчого кодексу. Рішення підтримали 325 народних депутатів.

На сайті Верховної Ради з'явилась інформація, що документ повернули з підписом президента 18 вересня.

Це не означає, що про несудимість чи судимість кандидатів узагалі не буде нічого відомо. Цю інформацію вони й так мають вказувати в автобіографії.

Законопроєкт №3995 виключає пункт 9 частини першої статті 222 розділу XXXVII із Виборчого кодексу. Він передбачав подання під час реєстрації довідки про наявність чи відсутність судимості в деяких кандидатів, пише Громадське.

Довідку про несудимість раніше не потрібно подавати учасникам місцевих виборів у територіальних громадах із населенням до 10 тисяч людей (село, селище, міськрада).

Тому вимогу про надання такої довідки іншим учасникам виборів автори законопроєкту вважали "несправедливою". Кандидати в місцеві депутати скаржилися на додаткові витрати й затягнутість процесу отримання довідки. Багато хто втрачав шанс бути зареєстрованими для участі в місцевих виборах. Адже, відповідно до чинного наказу Міністерства внутрішніх справ від 2016 року, видача довідки здійснюється протягом 30 днів. А реєстрація кандидатів завершується вже 25 вересня.





На правах реклами