Ми у Facebook
12.12.2020, 12:00

Декретна відпустка по-новому: що зміниться для українців

Чоловік і жінка зможуть ходити у таку відпустку по черзі
В Україні готують кардинальні зміни в законодавстві про декретну відпустку, повідомляє РБК-Україна. Віцеспікера Верховної Ради Олени Кондратюк зазначає, що "ментальні матріархальні стереотипи", які вселили українцям, заважають нам зрівняти в правах і обов’язках по догляду за дитиною чоловіків і жінок.

Тому в парламенті готують законопроєкт, який допоможе зрівняти права й обов’язки обох батьків. Згідно з ним, декрет зможуть брати батько і мати дитини по черзі. Чому ви не можете побути в декреті місяць, наприклад, а потім дружина місяць в декреті? До речі, законодавство це теж ми зараз хочемо прийняти, щоб мали можливість і чоловік, і дружина йти в декрет. Нічого тут складного немає”, – сказала Кондратюк.



Згаданий законопроєкт №3695 пропонує такі зміни:

Якщо чоловік захоче взяти відпустку замість жінки, він повинен принести своєму роботодавцю довідку, що дружина відмовилася брати декрет (його потрібно взяти на місці роботи жінки).

Жінки з двома дітьми й більше мають право на щорічну додаткову відпустку. Нині ж таке право отримають і чоловіки.

Після народження дитини батько отримає право на оплачувану 14-денну відпустку (якщо він живе з матір’ю дитини, незалежно від штампа в паспорті). Її можна буде використовувати протягом трьох місяців з моменту народження дитини.

До слова, на сьогодні рівні права на декретну відпустку надаються у 22 з 28 країн Європейського Союзу.





На правах реклами