Ми у Facebook
25.09.2020, 15:00

Що таке ПЛР-тест на коронавірус, для чого він потрібен і де його здати

У даний час коронавірус SARS-CoV-2 діагностується трьома основними методами: ПЛР-тестування, ІФА-тестування та експрес-тести. Розберемося, чим відрізняються ці методики і чому має сенс одночасно проходити ПЛР та ІФА-тест.
Отже, бетакоронавірус SARS-CoV-2, що викликав пандемію, діагностується сьогодні такими способами:

• діагностика методом ПЛР (полімеразно-ланцюгової реакції) – «золотий стандарт» для виявлення COVID-19;
• дослідження за методикою ІФА (імуноферментний аналіз);
• експрес-тести.

Багатопрофільна лабораторія МедЛаб проводить аналізи на коронавірус по всім перерахованим методикам: ПЛР-діагностика, ІФА-діагностика та експрес-тестування.

Забір біоматеріалу для дослідження за методикою ПЛР проводиться шляхом зішкрібу з ротоглотки або носоглотки. Медичний працівник бере зішкріб спеціальною щіточкою, це безболісна процедура. Далі з біоматеріалу виділяють один ген і «розмножують» його – цей процес називається ампліфікацією.

Імуноферментний аналіз (ІФА) спрямований на виявлення не коронавірусу як такого, а антитіл, які організм виробляє у «відповідь» на його присутність. Ці антитіла бувають двох видів – IgG і IgM. Антитіла IgG виявляються в крові у людей, які вже перехворіли на COVID-19 і виробили імунітет до цього захворювання (антитіла IgG є навіть якщо хвороба протікала без симптомів і сама людина про неї не знала). Антитіла IgM вказують на гостру стадію захворювання, тобто недавнє інфікування.

ВАЖЛИВО! Дослідження методом ІФА буде найбільш інформативним у разі «не дуже свіжого» інфікування, якщо з моменту зараження вже пройшов якийсь час (1-2 тижні). За цей період організм вже виробить антитіла IgM. А ось методика ПЛР максимально інформативна на ранніх стадіях захворювання, коли коронавірус ще «сидить» в ротоглотці / носоглотці і не встиг «спуститися» в легені.

Тому, якщо ви хочете бути на 100% впевненими у своєму «коронавірусному статусі», можна пройти обидва тести – ПЛР і ІФА.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ