Ми у Facebook
01.10.2020, 13:45

Коронавірус, погода, вибори. Що зміниться у жовтні

Чим особливий другий місяць календарної осені 2020 і до чого готуватися рівнянам?
ГРИВНІ ТА МОНЕТИ

Із 1 жовтня в Україні магазини не прийматимуть старі гривні та монети 25 копійок.

Національний банк України з 1 жовтня 2020 року виводить з обігу:
- монети 25 копійок,
- монети 1 гривня жовтого кольору зразка 1996 року,
- паперові банкноти зразка до 2003 року,
- паперові банкноти 1 і 2 грн зразків 2003-2007 років.



Обміняти монети та старі банкноти гривні можна буде без обмежень та безкоштовно упродовж наступних трьох років. Про це інформують у пресслужбі НБУ.
Обмін можливий протягом першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків.
Упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно – лише у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

Нагадаємо, минулого року з обігу вилучили монети номіналами 1, 2 та 5 копійок.


КАРАНТИН І ДРУГА ХВИЛЯ КОРОНАВІРУСУ

В Європі наростає нова хвиля пандемії COVID-19. Міністерство охорони здоров'я України прогнозує другу хвилю коронавірусу в жовтні або листопаді спільно з епідемією грипу. Про це ще в серпні повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Тоді ж на 2 місяці, до 31 жовтня, в Україні продовжили так званий адаптивний карантин.

На Рівненщині хворих на COVID-19 приймають 8 медзакладів: Рівненська та Дубенська міські лікарні, Сарненська, Рокитнівська, Костопільська та Здолбунівська ЦРЛ, Гощанська ЦРЛ, а також Дубенський пологовий будинок. Також у резерві ще 9 лікарень, повідомляє пресслужба Рівненської ОДА. У разі необхідності область буде переходити до надання медичної допомоги у закладах другої хвилі: Березнівська, Демидівська, Дубровицька, Зарічненська, Корецька, Острозька, Рівненська ЦРЛ, Рівненська міська лікарня №2, спеціалізована медико-санітарна частина №3 у Вараші.

На Рівненщині ще одна лікарня прийматиме пацієнтів із COVID-19


ПОЧАТОК ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ

Орієнтовно 15 жовтня у Рівному та області стартує опалювальний сезон 2020/2021. Точна дата залежатиме від погоди. Опалення в будинках з централізованим теплопостачанням вмикається тоді, коли впродовж трьох днів поспіль середньодобова температура опускається нижче, аніж +8 градусів за Цельсієм.

Для призначення субсидії з початку опалювального сезону звертатись потрібно, починаючи з 1 жовтня. У Рівненському міському управлінні соцзахисту запевняють: якщо субсидія була призначена на неопалювальний сезон, навіть якщо розмір становив 0,00 грн, таким домогосподарствам субсидія буде розрахована в автоматичному режимі з урахуванням опалення.

Кому треба подавати нову заяву на субсидію під час карантину

Перед тим, як звертатись за субсидією, радять погасити заборгованість за комуналку. Якщо в соцбезі станом на 01.10.2020 р. буде інформація, що у вас прострочена понад три місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 340 грн, у призначенні житлової субсидії вам відмовлять.

Як дізнатись у Рівному про пільги та субсидію під час карантину




ТАРИФИ ТА ЦІНИ

Газ для побутових споживачів відчутно подорожчає. У жовтні тисяча кубометрів газу обійдеться українцям у суму від 4700 до 5000 гривень, а ближче до зими ціна зросте. Про це прем'єр-міністр України Денис ШМИГАЛЬ розповів в інтерв'ю телеканалу "Україна 24".
"Це вільний ринок, людина може обирати постачальника, - додав прем’єр-міністр. - Звичайно, є сезонна поведінка цін на газ. Зимою газ, звичайно, коштує дорожче, ми платитимемо за нього більше".
Шмигаль зауважив, що сьогодні українці можуть зекономити, уклавши договір щодо купівлі газу на рік вперед. "Є такий інструмент, який дозволяє купити сьогодні, за сьогоднішньою фактично ціною в "Нафтогазі", наприклад, газ на цілий рік для себе. Тобто, кожна фізична особа, навіть зараз у платіжках це прописано, може купити за фіксованою ціною газ на рік", - пояснив прем'єр.

Блакитне паливо про запас за акційною ціною 5,49 грн за куб (без плати за доставку) газзбути реалізують населенню тільки до 30 вересня, інформував Рівнегаз Збут.

25 вересня ТОВ "Рівнегаз ЗБУТ" повідомив, що у жовтні для побутових споживачів ціна на блакитне паливо буде 6,776 грн за куб.м, що в енергоодиницях становитиме 0,6399 грн/кВт*год.



Що стосується курсу долара, інфляції, цін на продукти і збільшення тарифів на тепло й електроенергію, за прогнозами більшості експертів, до виборів різкого підвищення не передбачається.


МІСЦЕВІ ВИБОРИ

25 жовтня в Україні - чергові місцеві вибори. Прийшовши на дільницю, виборці голосуватимуть за міського (сільського або селищного) голову, депутатів до місцевої, районної та обласної рад.
Вибори-2020 будуть проходити за новим Виборчим кодексом та в умовах нового адміністративно-територіального устрою. Паралельно будуть проведені перші місцеві вибори в об'єднані територіальні громади (ОТГ) і нові районні ради. Нагадаємо, 17 липня Верховна Рада України ухвалила Постанову №3650 “Про утворення та ліквідацію районів”. Згідно з документом, на Рівненщині створені 4 райони – Вараський, Дубенський, Рівненський та Сарненський. Старі 16 районів парламент ліквідував.


БЛИЖНЄ СВІТЛО ФАР

Із 1 жовтня на заміських дорогах необхідно вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар. Ця норма діє з жовтня до травня і покликана зменшити аварійність на дорогах. Такою є вимога п.9.8 Правил дорожнього руху. Вона обов’язкова для виконання і покликана підвищити безпеку дорожнього руху на затемнених ділянках дороги у світлу і темну пору доби. За порушення - штраф у розмірі 425 гривень. Працюючі габаритні вогні збільшують видимість автомобіля для пішоходів та інших учасників руху.




СВЯТА І ВИХІДНІ

У жовтні 31 день в календарі, 5 субот і 4 неділі. Українці матимуть 21 робочий та 10 офіційних вихідних і святкових днів. У середу, 14 жовтня – День захисника України, державний вихідний. Також цього дня відзначають найбільше православне свято осені - Покрова Божої Матері.




ПОГОДА

Другий місяць календарної осені буде аномально теплим і переважно сухим, прогнозують синоптики. У жовтні в Україні можна чекати традиційних туманів і заморозків вночі, але вдень буде плюсова температура, розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.


ПЕРЕХІД НА ЗИМОВИЙ ЧАС

Переведення годинника на зимовий час у 2020 році в Україні відбудеться в ніч із 24 на 25 жовтня. В останню неділю жовтня о 04:00 стрілки годинників потрібно буде перевести на одну годину назад. Електронні показники більшості цифрових пристроїв та ґаджетів (комп’ютерів, смартфонів) автоматично зміняться на 03:00.
Нагадаємо, в Україні перехід на зимовий час відбувається згідно з постановою Кабінету міністрів №509 від 13.05.1996 “Про порядок обчислення часу на території України”.


ТАКОЖ У ЖОВТНІ

-1 жовтня - відкриття концертного сезону в Рівненській обласній філармонії.
- Із 1 жовтня розпочинається черговий осінній призов юнаків призовного віку (18-27 років) на строкову військову службу, який триватиме до 31.12.2020 року.
- 23 жовтня – прем’єра телешоу “Холостячка” із зіркою серіалу “Кріпосна”.
- 26 жовтня у школярів традиційно починаються осінні канікули.





На правах реклами