Ми у Facebook
01.10.2020, 17:14

Ігор Ясенюк: “Місцева влада повинна дослухатися до людей і керуватися їхньою думкою у всіх своїх рішеннях”

Підтримка традиційних сімейних цінностей, створення належних умов для здобуття освіти, виховання і розвитку молодого покоління, соціальний захист вразливих категорій населення, якісна медицина – це ті пріоритети, без яких неможливе благополучне майбутнє України і її громадян - переконаний Ігор Ясенюк, лідер Рівненської обласної організації політичної партії “ЗА МАЙБУТНЄ” та номер один у списку кандидатів політичної партії до Рівненської обласної ради.
Проте в основі цього, вважає він, – розвиток економіки держави. Аби вийти із глибокої кризи, в якій вона перебуває, наголошує Ігор Євгенович, визначальними у кожному рішенні влади мають бути економічний прагматизм та національні інтереси. Власне, бажання змінити ситуацію і взяти відповідальність у свої руки й спонукало його приєднатися до команди однодумців партії “ЗА МАЙБУТНЄ”. Про перші рубежі, які подолано на цьому шляху, у нашій розмові.

– Ігоре Євгеновичу, за яким принципом сформована команда політичної сили на Рівненщині?

– Головні критерії – фаховість, досвід, авторитет у громаді і бажання працювати заради її майбутнього. Більшість членів нашої команди - це люди, котрі зуміли самореалізуватися, котрі досконало знають проблеми у сфері своєї діяльності і бачать шляхи їх вирішення. З-поміж них – підприємці, педагоги, лікарі, представники органів місцевого самоврядування, досвідчені управлінці. Власне, професіоналізм – це те, без чого неможливо досягнути позитивних змін у жодній із галузей. Відрадно, що саме такі люди приєдналися до команди “ЗА МАЙБУТНЄ”. Переконаний, що сили, які вдалося закумулювати, дадуть змогу перемогти на виборах та реалізувати нашу мету – збудувати майбутнє, про яке мріють наші діти, в якому вони почуватимуться комфортно, матимуть можливості для розвитку, а коли подорослішають – із радістю створюватимуть сім’ї, народжуватимуть власних дітей і більше не шукатимуть щастя у світах.

– Нині, як кажуть, на місцях, люди дуже невдоволені перебігом децентралізації. Особливо в частині нового адміністративно-територіального устрою? Яким є Ваше бачення цього процесу?

– І моя особиста думка, і політичної сили “ЗА МАЙБУТНЄ” однозначна – та форма, якої набула децентралізація, суперечить основній її суті – добровільності. Фактично нові райони утворені в командно-адміністративний спосіб, у ручному режимі. Таким же чином прийнято рішення й щодо об’єднання низки громад. Аби нарешті зробити дієвим в Україні місцеве самоврядування, реформі потрібно повернути головний її принцип – добровільність. Люди повинні самі визначати, з ким об’єднуватися, пріоритети розвитку власної громади і свою долю. Органи ж місцевої влади, які будуть обрані, мусять чути людей і дослухатися до них. Саме з такою думкою йде на місцеві вибори команда “ЗА МАЙБУТНЄ”.



Необхідно також низку аспектів врегулювати законодавчо: ліквідувати дублювання повноважень органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, провести реальну фінансову та бюджетну децентралізацію. Розширений обсяг повноважень органів місцевого самоврядування повинен бути адекватним її фінансовим можливостям.

Також нарешті варто запровадити виборність місцевих чиновників усіх рівнів, керівників місцевої поліції, складу суддівського корпусу.

– Ви є людиною із вагомим досвідом підприємницької діяльності. Як вважаєте, чого нині бракує для розвитку малого й середнього бізнесу та економіки загалом?

– Найперше – чітких та прозорих правил з боку держави. І в їх основі має бути економічний прагматизм, орієнтований винятково на національні інтереси. Ми маємо достатньо і сировинних ресурсів, й інтелектуального та людського потенціалу для того, щоб витягти економіку держави з кризи. Пріоритетом має бути поступове зменшення експорту сировини, а натомість – збільшення внутрішнього виробництва та запровадження протекціонізму національного виробника. Саме так: прагматичного, національно орієнтованого, протекціонізму. Ця стратегія допоможе нам нарешті позбутися залежності від кредитних запозичень. Якщо будуть зростати власні доходи держави, вже за кілька років ми не ходитимемо світом із простягнутою рукою.

Розмову вела Марія Іваненко

Передвиборча агітація





На правах реклами