Ми у Facebook
18.10.2020, 09:20

Шукаєте роботу? Правила безпечного працевлаштування за кордоном

Департамент РАП, соціальної, молодіжної політики та спорту Рівненської ОДА нагадує загальні правила безпечного працевлаштування за кордоном і контакти для безкоштовної консультації та підтримки постраждалих.
18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми, започаткований 18.10.2007 Європарламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми.

Торгівля людьми є злочином, що грубо порушує права людини. Щороку органи влади України ідентифікують близько 200 громадян, які стали жертвами торгівлі людьми.

Пам’ятайте, що для легальної роботи за кордоном ви повинні мати:

1) Дійсний закордонний паспорт

2) Відповідну візу (найчастіше робочу візу).


Зазвичай тим, хто їде за кордон із метою працевлаштування, потрібна РОБОЧА віза.

ВАЖЛИВО!

1. Пам’ятайте – безвіз не дає вам право до праці. Треба мати дозвіл або документи, які дозволяють працювати по закордонному біометричному паспорту.

2. Переконайтесь, що запропонована вам робота є легальною.

3. Не виїздіть з країни, доки не отримаєте повної інформації про місце, де ви будете працювати, та про безпечне і надійне місце проживання.

4. Для легального працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудову угоду із закордонною фірмою-роботодавцем. Трудова угода повинна бути складена зрозумілою для вас мовою або перекладена на мову, яка є вам рідна. Таку угоду оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у вас.

5. Зателефонуйте рідним або друзям після приїзду. Повідомте про своє місце знаходження. Періодично телефонуйте рідним і повідомляйте про ваше перебування.

6. Нелегальна робота – це, насамперед, робота: без відповідного дозволу на роботу; без відповідної візи; без трудового контракту. Працюючи нелегально, ви не зможете належним чином захистити свої права: право на гідні умови роботи та проживання, право на відпочинок, вихідні, право на виплати в разі втрати працездатності. Крім того, ваша зарплатня буде набагато меншою, ніж якби ви працювали легально.

7. Погоджуйтесь лише на офіційне працевлаштування.

Пам’ятайте! Законодавство захищає перш за все тих, хто його дотримується!


НАЦІОНАЛЬНА БЕЗКОШТОВНА ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПИТАНЬ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ ТА КОНСУЛЬТУВАННЯ МІГРАНТІВ

527 та 0 800 505 501 – номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону.

Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно!

527.org.ua – електронні консультації
527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні
0-800-505-501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні
Графік роботи гарячої лінії: пн-нд з 08:00 до 20:00*

Для громадян, які перебувають на території Республіки Польща! Щоб отримати консультацію – телефонуйте 0048 22 490 20 44

Лінія працює з 2006 року на базі громадської організації ТМЖК "Відродження нації" за підтримки Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні.

У м. Рівне та Рівненській області додаткову інформацію, супровід та підтримку осіб, які постраждали від торгівлі людьми, надають:

- Департамент розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту Рівненської облдержадміністрації,

телефон контактної особи 0362 620791;

- Громадська організація Центр підтримки громадських ініціатив "Чайка",

телефон контактної особи: 097 549 57 30.






На правах реклами