Ми у Facebook
18.04.2021, 22:30

Як виростити хурму з кісточки у домашніх умовах

Для вирощування хурми з кісточки досить дотримуватися простих правил підготовки та посадки кісточок.
Хурма, попри явне південне походження, ніколи не була для садівників екзотичним плодом. Навіть в епоху жорсткого дефіциту вона регулярно з'являлася у продажі нарівні з іншими звичними жителями півдня — лимонами, апельсинами, мандаринами. А от зустріти хурму, що росте на ділянці в зоні з помірним кліматом, практично неможливо. В цьому відношенні вона така ж, як і банан. Але те, що не росте у відкритому ґрунті, можна з успіхом вирощувати як кімнатну рослину, в домашніх умовах, інформує Ukr.Media.

Багато аматорів з успіхом вирощують не тільки хурму з кісточки, але і ті ж банани з ананасами, не кажучи вже про звичні лимони або гранати. Для цього зовсім не потрібна наявність оранжереї, не потрібна навіть звичайна теплиця, досить дотримуватися простих правил підготовки та посадки кісточок хурми, і створити нехитрі умови для їх проростання.

Вибір кісточки хурми для посадки

На відміну від тих же лимонів або фініків, кісточки є не в кожному плоді хурми. Але й навіть ті, що є не факт, що зійдуть. Тому доведеться діяти методом «наукового тику». Щоб збільшити шанси на успіх, треба взяти кісточки не з одного плоду хурми, а з декількох. Ще краще, якщо вони будуть і різних сортів. Водночас, ці плоди не повинні бути підмороженими чи пошкодженими. Хурма має бути добре визрілою, м'якою.



Разом з тим перезрілий плід теж не зовсім придатний. Краще взяти злегка недозрілу хурму і дати їй дозріти вже вдома. Скільки треба кісточок хурми, щоб гарантовано отримати життєздатні сходи? Як показала практика, не менше чотирьох-п'яти, а краще і всі десять. Навіть якщо і більшість з них дадуть сходи, то немає твердої впевненості, що всі вони виявляться життєздатними. Тому бажано посадити більше кісточок хурми, отримати від них сходи, а вже з них вибрати найбільш сильні. Умовно весь процес вирощування хурми можна розділити на три основних етапи: підготовка кісточки до посадки, посадка, догляд за сіянцями.

Підготовка кісточки хурми до посадки

Вона охоплює два агротехнічних прийоми — стратифікацію і скарифікацію. Що вони собою являють стосовно кісточках хурми?

Стратифікація — витримування насіння перед посадкою в холоді. Це простими словами. У цьому випадку цей процес досить тривалий і займе мінімум місяць. Для посилення ефекту кісточки бажано обробити стимулятором. Можна використовувати стимулятор росту Епін, але не найгірший (а то і кращий) результат дає обробка насіння хурми соком алое. Для цього досить добре змочити ним паперову серветку і загорнути в неї кісточки. Потім вони поміщаються у холодильник, в найбільш прохолодну зону (але не в морозилку!).

Після закінчення терміну стратифікації, можна приступати до другої частини підготовки кісточок хурми до посадки — скарифікації. Що це таке? Скарифікація це порушення (руйнування) твердої поверхні кісточки, для полегшення та прискорення проростання. Операція ця делікатна і вимагає акуратності. Якщо ви не впевнені, що зможете провести її правильно, то краще пропустіть її. Скарифікація кісточок хурми бажана, але не обов'язкова. Найпростіший і безпечний спосіб — обробити кісточки хурми дрібним наждачним папером. Причому немає потреби обробляти всю поверхню. Досить обробки бічних поверхонь.



Посадка кісточок хурми

Для тих, хто вирощував рослини з насіння або звичайну розсаду, це не складе ні найменшої праці. А тим, хто вже виростив фінік з кісточки або лимон із зернини, процес і зовсім здасться знайомим.

Земляну суміш для пророщування насіння хурми треба взяти легку, яка вільно пропускає воду і повітря. Підійде будь-який ґрунт на основі торфу, розбавлений на третину перлітом або вермикулітом. Після розташування кісточок хурми на поверхні ґрунту, вони присипаються тонким (до одного сантиметра) шаром того ж ґрунту.

Після посадки, ємність з посадженими кісточками хурми треба помістити на пророщування в тепле темне місце. Попередньо накрийте ємність шматочком скла, прозорого пластику або звичайною поліетиленовою плівкою. Як показує практика, гарне місце для пророщування насіння хурми — на підлозі біля батареї опалення або на нижній трубі тієї ж батареї (якщо вона не дуже гаряча!). Якщо це взимку звичайно. В цьому місці й тепло і досить темно. Весь процес проростання насіння хурми може зайняти до місяця, але протягом усього цього часу треба періодично перевіряти їх стан, провітрювати, видаляти конденсат з накриття, зволожувати землю за потреби.



Догляд за сходами хурми

Як тільки проклюнуться перші паростки, і стане можливим видалити залишки твердого покриття кісточки, видаліть їх і помістіть ємність з паростками на світле місце. В процесі росту, паростки хурми треба періодично обприскувати, підтримувати помірну вологість ґрунту і щотижня підгодовувати добривом з підвищеним вмістом азоту. Зверніть увагу! Не слід використовувати сильно концентровані розчини добрива. Розбавте його в два рази від рекомендованої кількості.

Коли сіянці достатньо розвинуться і на них з'являться міцні постійні листочки, їх можна розсаджувати по окремих горщиках. Для початку візьміть невеликий горщик, 7-9 сантиметрів в діаметрі, а за мірою зростання перевалюйте вже в більший за розміром горщик.

Виростити хурму з кісточки в домашніх умовах зовсім не складно, хоча за часом це досить тривалий процес. З дотриманням всіх правил і рекомендацій він займає близько чотирьох — чотирьох з половиною місяців. Далі починається догляд за хурмою як за кімнатною рослиною.





На правах реклами