Ми у Facebook
08.11.2020, 06:30

У США обрали нового президента

Офіційно ім'я керманича Сполучених Штатів Америки оголосять 6 січня 2021 року. 77-річного кандидата від Демократичної партії Джо Байдена вже привітали з перемогою світові лідери, керівники різних держав, президент України Володимир Зеленський.
У суботу, 7 листопада, американські ЗМІ повідомили, що Джо Байден обраний 46-м президентом Сполучених Штатів.

77-річний кандидат від Демократичної партії здобув перемогу в ключовому штаті Пенсильванії, завдяки чому набрав необхідні для перемоги понад 270 голосів виборщиків. За повідомленням CNN, Байден отримав 273 голоси виборщиків, а його опонент Дональд Трамп - лише 213. Інформагентство Associated Press заявляє про ще більший розрив – 284 голоси проти 214-ти. Хоча підрахунок голосів триває ще в 5 штатах, але вони вже не вплинуть на результат виборів.

Байден звернувся до нації та пообіцяв, що буде "не роз'єднувати, а об'єднувати". За його словами, він планує зосередити свої зусилля на бороротьбі з COVID-19, поліпшенні добробуту громадян, захисті клімату й протидії расизму.

Його вже привітали світові лідери, керівники міжнародних організацій та президенти різних країн світу. Серед них Ангела Меркель, Еммануель Макрон, Борис Джонсон, Єнс Столтенберг, Петро Порошенко, очільники Ісландії, Фінляндії, Австрії, Єгипту, прем'єр Індії, монархи Оману і Катару.

Привітав Джона Байдена з обранням 46 президентом Сполучених Штатів і Президент України Володимир Зеленський. У Твітері він написав:

"Вітання Джо Байдену та Камалі Гарріс. Україна оптимістична стосовно стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами. Україна та США завжди співпрацювали у питаннях безпеки, торгівлі, інвестицій, демократії, боротьби з корупцією. Наша дружба стає тільки сильнішою".



У той же час чинний президент Дональд Трамп заявив, що виграв саме він, набравши 71 мільйон законних голосів, і буде оскаржувати перемогу Байдена в суді.

Джо Байден стане найстаршим президентом США за всю історію – на час інаугурації йому буде 78 років. Він один з найбільш досвідчених американських політиків - у 30 років став одним з наймолодших сенаторів, а в каденцію Барака Обами був віце-президентом США. Він став президентом лише з третьої спроби. У 1988 і 2008 роках йому не вдалось отримати офіційну номінацію від Демократичної партії, пише Голос Америки.

Офіційно ім'я нового президента Сполучених Штатів оголосять 6 січня 2021 року на спеціальному засіданні Конгресу, а 20 січня він разом зі своїм віцепрезидентом Камалою Гарріс офіційно займуть посади в Білому Домі.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ