Ми у Facebook
19.11.2020, 17:30

Як правильно зберігати насіннєву картоплю

Правила зберігання насіннєвої картоплі
Майбутній урожай картоплі безпосередньо залежить від якості посівного матеріалу. Саме тому важливо правильно підготувати насіннєві бульби, створивши для їх зберігання відповідні умови, інформує Ukr.Media.

Озеленення

Відразу після відбору чистих картоплин варто провести їх озеленення. Для цього бульби розкладають на суху поверхню шаром до 17-20 см так, щоб на них з усіх боків потрапляло сонце. Щодня посадковий матеріал перевертають, піднімаючи нижні шари наверх. Загальний період озеленення — 10-12 днів.

Процедура вважається завершеною, коли в розрізі м'якуш бульби позеленів до серцевини. В іншому разі озеленення варто продовжити ще на пару днів. Виробився соланін, який захистить бульби від захворювань і навали гризунів.

Посилення імунітету

Додатково для підвищення імунного захисту посівного матеріалу картоплини обробляють фунгіцидними препаратами або слабким розчином мідного купоросу, приготованого з 2 г речовини і 10 л води.

Обробка захистить бульби від парші сріблястої, чорної ніжки, ризоктоніозу, фузаріозної гнилі, альтернаріозу.

Охолодження

Також посівний матеріал загартовують за допомогою поступового охолодження. Температуру в місці зберігання картоплин знижують щодня на 0,5 °С. При цьому приміщення вентилюють, переважно вночі. Загальна тривалість охолодження — близько 20-40 днів.

Дезінфекція льоху

Перед закладкою посівної картоплі на зберігання приміщення дезінфікують. Метод обробки залежить від матеріалу поверхонь. До застосування засобів видимі вогнища цвілі видаляють вручну, наприклад, шваброю.

Дерев'яні ящики і полиці обприскують розчином мідного купоросу, замішаного зі 100 г засобу і 1 л води. Також підходить концентрований розчин марганцівки або тютюновий відвар зі 100 г порошку і 2 л води.

Для обробки цегляних і бетонних стін використовують розчин вапна, приготований з 5 кг засобу і 2 л води. Підлогу з метою дезінфекції посипають вапном.

Стрижка відростків

При періодичному огляді посівного матеріалу важливо звертати увагу не лише на вигляд самої бульби, а й на паростки. Якщо вони стали проростати завчасно, важливо їх обережно зрізати, але не обривати.

При виламуванні паростка зазвичай залишаються пошкодженими бруньки, які знаходяться в поглибленні гнізда. Це, зазвичай, призводить до поганої врожайності. Кількість бульб, які зароджуються від одного куща, зменшується практично вдвічі.

У ящики з посівною картоплею досвідчені городники додатково кладуть листя горобини, гілки ялини, полину, папороті, сниті звичайної. Це допомагає захистити картоплю від гнилі. А сухе листя м'яти здатне запобігти проростанню.





На правах реклами