Ми у Facebook
30.11.2020, 07:00

Календар харчування в Різдвяний піст: що можна і не можна їсти

У провославних розпочався Різдвяний піст і закінчується у переддень Різдва - 6 січня.
Православний Різдвяний піст, або Пилипівка, встановлений на честь Різдва Христового триває рівно 40 днів і є останнім у році багатоденним постом.


Мета посту не тільки в утриманні від певної їжі, але і в духовному очищенні, самодисципліні і наближенні до Бога. Під час посту варто утриматися від інтимної близькості, сварок і лихослів'я, пробачити образи і віддати борги, звертатися думками до Бога, відмовитися від азартних ігор.

Протягом 40 днів посту до вживання суворо забороняються продукти тваринного походження: молоко, м'ясо, яйця, вершкове масло, сир і страви з них.

Попри всі заборони, ваш раціон під час Різдвяного посту може бути доволі багатим і різноманітним та містити наступні продукти: каші, хліб, сухарі, овочі, гриби, зелень, ягоди, фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння, мед.


Під час Різдвяного посту можна вживати сирі, варені, тушковані, запечені, квашені страви. Це можуть бути різноманітні салати, соління та консервація, супи, рагу, запіканки, вареники, пироги та інша випічка, соки, морси, киселі, чай.

За винятком середи і п'ятниці, а також Святвечора 6 січня, вірянам дозволяється трохи риби, морепродуктів і вино.






На правах реклами