Ми у Facebook
Новини Рівного On-Line

11:34 | Майже 50 фактів прихованого безробіття виявили на Гощанщині

Аспекти легалізації робочих місць обговорювались на зустрічі підприємців Гощанського району з представниками районного центру зайнятості, податкової інспекції, управління праці та соціального захисту населення. Зустріч проходила в режимі он-лайн: запитання - відповіді. Така схема проведення заходів досить ефективна, оскільки підприємці мають можливість не лише прослухати інформацію про нові "букви" в законодавстві, а й самі формують тематичне поле для обговорення найбільш актуальних та гострих питань. Заступник начальника районного управління праці та соціального захисту населення Григорій Гапич повідомив, що з метою аналізу та порівняння загальної кількості працюючих з фактичним числом зареєстрованих трудових договорів проведені перевірки в селах району. Основна увага при перевірках зверталась на оформлення трудових договорів та їх наявність. У результаті перевірок виявлено майже 50 фактів прихованого безробіття. Підприємці мають самі розуміти важливість оформлення трудових відносин: відсутність трудового договору в першу чергу обмежує підприємця у механізмах впливу на працівника. Важливим також є питання про заробітну плату, яка в більшості випадків встановлюється на рівні мінімальної. При цьому варто пам'ятати, що межею соціального стандарту є прожитковий мінімум, який дещо більший мінімальної заробітної плати і з 1 квітня становить 647 грн.
"Ми повинні застосовувати цивілізований підхід до питань легалізації робочих місць і діяти в межах правового поля", — сказав директор районного центру зайнятості Петро Зубкевич. Після аналізу цифр напрошується невтішний висновок: значна частина людей перебуває в тіні, а отже, позбавлена соціальних гарантій.
На думку окремих підприємців, норми і вимоги законодавства не сприяють відкритості і прозорості у роботі, а також не захищають їх інтереси. "Звідки береться сума єдиного податку - зі стелі? — цікавився підприємець Юрій Прищепа. Пояснення з цього приводу надала заступник начальника Гощанської МДПІ Галина Бондарчук. "Інфляційні процеси є причиною змін ставок єдиного податку, проте не так часто вони і міняються. Із 1 березня 2008 року вступили в дію нові ставки, але в грошовому виразі різниця між старими і діючими сьогодні незначна. Галина Степанівна також зауважила, що у питаннях про затвердження нових ставок не відчувається активності підприємців. Перед їх прийняттям матеріали щодо пропонованих змін публікуються в районній газеті, проте ніхто з підприємців не звертався зі своїми зауваженнями чи пропозиціями до податкової інспекції. Варто взяти до уваги і те, що нові суми ставок єдиного податку затверджуються на сесії районної ради, а серед депутатів є також представники підприємництва.
Під час семінару обговорювались також інші питання. Такі зустрічі уже набирають статусу традиційних і суттєво допомагають підприємцям у з'ясуванні тих чи інших питань у діловій, дружній атмосфері. Про це повідомили з Гощанської МДПІ на сайті Державної податкової адміністрації: http://www.dpa.rv.ua/n992.htm
купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини