Ми у Facebook
23.09.2010, 12:18

Як рівняни ставляться до можливого закриття магазинів уживаного одягу [Дослідження]

Родина Маслюківських з Рівного шокована. Упродовж кількох останніх років сім’я купувала одяг у секонд-хендах. Мовляв, і дешевше, і якість значно краща, аніж на ринку. А тут новина: секонд-хенди можуть зникнути.
У Рівному протестували проти закриття секонд-хендів [ФОТО]

Уряд вирішив підтримати легку промисловість України, на п'ять років скасувавши сплату підприємствами галузі податку на прибуток і заборонивши імпорт одягу вторинного вжитку. Чиновники навіть підрахували, що на одного українця щороку ввозять 2 кілограми секонд-хенду. Й запевняють, якби ця продукція вироб-лялася в Україні, ми отримали б мільйон робочих місць. Втім такий запал урядовців, поділяють не всі мешканці Рівненщини. І продавці, і покупці твердять в унісон: секонд-хенд має право на існування.

— Ми вже звикли купувати речі саме у "секондах", — зізнається рівнянка Марія Маслюківська. — І для дітей тут речі вибираємо: все якісне, з натуральних тканин, практичне. І чоловікові, і мені. Для мене так взагалі такі магазини стали рятівним кругом. У магазинах, на ринку взуття собі підібрати не могла, а тут жодних проблем і здивувань щодо мого 35 розміру.

За словами пані Марії, коли почула, що уряд хоче заборонити ввіз секонд-хенду, обуренню не було меж.

— Думаю, що це лише прикриття, що наше виробництво будуть відроджувати. Швидше за все, просто хтось знайшов інші виходи на якийсь дешевий товар. Та як же можна порівнювати якісні речі з Європи та ті, що після першого дощу розлазяться? — обурена жінка. — Останньої якісної сорочки хочуть позбавити!

Не менше обурені й підприємці Рівненщини, для яких секонд-хенд — це бізнес.
— Заборонити ввіз уживаних речей — несправедливе й негативне рішення, — наголошує представник магазину “Євро сток” Олексій Середа. — І так думають не тільки підприємці, а й самі покупці. Чимало з них просто виживають за рахунок цього “секонду”: хто одягається, а хто на хліб заробляє. А як його не стане, то з’явиться якийсь замінник. Товари, які ми представляємо на ринку, — якісні.

— Люди повинні мати альтернативу, — переконана представник мережі магазинів “Планета секонд-хенд” Марія Покізяк. — Хай би покупець сам обирав, де йому купувати речі — у дорогому бутику, на базарі чи у секонд-хенді. Якщо говорять про підтримку вітчизняної легкої промисловості, то спершу треба зробити щось, показати, що вона взагалі є — та легка промисловість, а потім позбавляти людей роботи. Наші ж магазини дали чимало робочих місць, альтернативу яким людям буде знайти складно.

— У нас люди просто не можуть працювати нормально, — додає співвласниця мережі магазинів секонд-хенду по області пані Ольга. — Постійно щось не так: спершу гривня нестабільна, то ціни не можна було зрегулювати, потім долар “підскочив” — знову вартість ввезення зросла. А тепер взагалі...

За словами підприємця, у першу чергу постраждають люди, яких позбавлять можливості купувати якісний і недорогий одяг. Не оминуть втрати і самих бізнесменів:
— Постраждають і ті, хто чесно працює, і ті, хто використовує такий бізнес, як прикриття для інших цілей, — переконана пані Ольга.

— Я взагалі не розумію такого кроку, — продовжує Марія Покізяк. — Ми приносимо державі гроші, до того ж непогані. Адже практично тричі платимо податки: коли ввозимо товар, коли продаємо його, й податки при оплаті праці працівникам. І справно платимо, а нас за це ще й роботи хочуть позбавити!

Василь БЕРТАШ, голова Рівненської облдержадміністрації:
— Наміри щодо заборони ввезення секонд-хенду Уряд аргументує підтримкою вітчизняної легкої промисловості. У такому аспекті для Рівненщини це актуально. Наприклад, у 1991 році легка промисловість займала 25 відсотків у загальній структурі виробництва та реалізації промислової продукції області, а тепер становить лише 0,5 відсотка. Зараз легка промисловість Рівненщини представлена шістьма підприємствами, які здебільшого працюють на давальницькій сировині і на експорт. Місцеві виробники могли б переорієнтуватися на українського покупця та наростити потужності, але внутрішній ринок заповнений дешевою імпортною, переважно китайською продукцією, яка завезена нелегально.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ