Ми у Facebook
25.07.2011, 14:37

Рекорди Рівненщини: чим ми здатні здивувати світ

Незабаром — 20-річчя Незалежності, і в Рівному, як в інших містах, вочевидь, знову знайдуться охочі встановити всеукраїнські (а можливо, й не тільки) рекорди. Між тим, нинішній рік — ювілейний не лише для незалежної України, а й для всесвітньо відомої Книги рекордів Гіннеса: задум її створення виник 60 років тому. Ми вирішили пригадати, якими рекордами Рівненщина вже встигла прославитись!
Кажуть, задум книги рекордів Гіннеса виник тоді, коли один із керівників пивоварної компанії Guinness далекого нині 1951 року дорогою на полювання посперечався з друзями, який птах — найшвидший у Європі. Так чи інакше, а за шість десятків літ, що минули відтоді, пристрасть людства до встановлення та фіксації найрізноманітніших рекордів набула доволі масштабних обрисів — певно, й дня не проходить, аби ЗМІ не повідомили про встановлення чергового рекорду, часом — доволі курйозного.

Щоправда, далеко не кожний рекорд, який ви хотіли б зафіксувати, зможе потрапити, приміром, до Книги рекордів України — її видавці відверто заявляють, що не фіксують рекордів обжерливості, дальності плювків та інших подібного роду шкідливих або небезпечних для здоров'я людини “досягнень”. При цьому, реєстрації рекорду має передувати його експертиза: звичайна триває від півтора до трьох місяців, прискорена — від тижня до місяця. Нині база “Книги рекордів України” налічує понад 1500 досягнень!

Якими ж рекордами прославилась Рівненщина?

Рекорди минулого
Почнемо з сивої давнини. Як відомо, перша наукова установа в Україні була створена саме на території сучасної Рівненщини — це Острозька слов'яно-греко-латинська академія, яку заснував князь Василь-Костянтин Острозький. Академія працювала з 1576 по 1636 рік в Острозі й була відроджена указом Президента України в 1994 році. Нині це Національний університет “Острозька академія”.

На Рівненщині, як твердять історичні джерела, зберігається й одна з найстаріших українських ікон - “Богородиця Одигітрія”з Дорогобужа (нині село в Гощанському районі) — вона імовірно була створена наприкінці XIII — на початку XIV століття. (Інші джерела окреслюють час її створення точніше - остання третина XIII століття). До Рівненського обласного краєзнавчого музею її передали з Успенської церкви Дорогобужа в 1984 році.

Утім, найдавніша з відомих нам українських ікон теж пов'язана з Рівненщиною - Чудотворна ікона Холмської Божої Матері, датована XI століттям (а мова саме про неї!) зберігається зовсім недалеко від Рівного, в луцькому Музеї волинської ікони. А її копія зовсім нещодавно, цього літа, прикрасила студентсько-викладацький храм преподобного Федора Острозького, що в Національному університеті “Острозька академія” - її передав храмові меценат та друг академії Іван Кардаш.



Варто згадати й про те, що саме на Рівненщині були виготовлені перші в Україні порцелянові вироби — свічники, чашки, чайники. Відбулося це на Корецькій мануфактурі, в 1790 році. Виробництво, засноване Юзефом Чарторийським, існувало тут до 1832 року. Окрім вишуканого посуду, виготовляли тут із місцевої сировини й аптечне приладдя. Щомісяця обсяги продажів доходили до 12 тисяч предметів!

Рекорди сучасності
Тепер перенесімось у сучасність. Перш за все згадаємо село Глинне Рокитнівського району — європейського рекордсмена за рівнем народжуваності. Темпи появи тут нових громадян України — втричі вищі, ніж у середньому в державі!

Глинне мало ще один привід потрапити до зведень про рекорди: тутешній старезний дуб, що росте неподалік села, в лісовому урочищі Юзефін, де з 1997 року діє жіночий монастир Іверської ікони Божої матері, часто називають одним із найстаріших в Україні дерев — мовляв, йому ні мало, ні багато 1350 років! Втім, два роки тому дослідники з Київського екологічно-культурного центру спростували цю інформацію: мовляв, тутешньому дубу - “лише” близько тисячі літ, а найстаріше в Україні дерево насправді росте на Закарпатті.

Із давніми національними традиціями пов'язаний і наступний рекорд, яким прославилась Рівненщина - “Найбільша кількість людей у вишиванках, які зібрались в одному місці”. Встановили цей рекорд на день Незалежності в 2006 році на центральній площі Рівного — майдані Незалежності, з ініціативи Галини Кульчинської, нині — заступника міського голови, тоді — директора радіостанції “Трек”. Організаторам акції вдалося зібрати святкового дня на майдані аж 3298 людей у вишиванках, від пересічних рівнян - до відомих чиновників і політиків!



Щоправда, рівненський рекорд цьогоріч побили в Чернівцях — тут у вишитих сорочках одночасно зібралося аж 4189 людей! “Вишитий рекорд” по-чернівецьки починався ще 2008-го як університетське свято - заснували його студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Вони навіть головний корпус своєї alma mater у спеціальну вишиванку розміром 4 на 6 метрів “вдягали”! Але з часом захід набув обрисів загальноміського свята — і втілився в новий рекорд України!

Чернівці побили вишитий рекорд Рівного

Із університетським життям (причому, знову ж таки, з Острозькою академією) пов'язаний і наступний рекорд України, до якого має стосунок Рівненщина. "Найбільше письмове вшанування історії української пісні" — такий рекорд встановили спудеї та викладачі Острозької академії в червні нинішнього року, вишикувавшись у “живий ланцюг” довжиною 1 кілометр 155 метрів із власноруч написаними та намальованими зізнаннями в любові та пошані українській пісні на 4 тисячах аркушах паперу! У встановленні рекорду взяли участь 770 осіб. А ідея його встановлення належить нашому колезі-журналісту з Нетішина, що на Хмельниччині, Олександрові Шустеруку, який вже має досвід організації досягнення рекордів України.



"Сім чудес Рівненщини: історико-культурний комплекс м.Острог"

Ще до одного рекорду України, який встановлено на Рівненщині, також напряму причетні журналісти, причому — нашої редакції. У лютому 2008 року, з нагоди дня народження “Рівненської газети”, на ковзанці ТОВ “Арена розваг” рівняни встановили рекорд України «Наймасовіший та найдовший поцілунок на ковзанах». На ковзанці було зареєстровано 134 учасники, тобто 67 пар, серед яких 13 — подружніх. Наймасовіший та найдовший поцілунок на ковзанах тривав 4 хвилини 25 секунд. Наймолодшим учасникам було по 10-11 років, найстаршим — по 30-35.



Новий рекорд України засвідчили відповідним дипломом у категорії «Масові заходи» за підписом головного редактора «Книги рекордів України» Оксани Сніцарук, який відразу після встановлення рекорду урочисто отримала тодішній редактор «Рівненської газети» Тетяна Солнцева.

Інший рекорд України встановили трьома роками раніше в рівненському аеропорту - "Три призових місця у всіх трьох заїздах різних класів автомобілів однієї гонки (або змагання)". Автором рекорду став пілот команди "ТНК-Україна Racing" Сергій Малик під час змагань "Кубок ТНК" - VII етап Чемпіонату України ФАУ з кільцевих гонок”, який відбувся 22 жовтня 2005 року у Рівному на тимчасовій кільцевій трасі аеродрому.

Як і в будь-якій сфері, де присутній елемент змагання, встановлення рекордів — річ мінлива: сьогодні твоє досягнення — найбільше, найвище чи ще якесь “най-най-най” в Україні, а завтра — рекорд уже побито. Так вийшло, приміром, із найбільшою в Україні лялькою-мотанкою ручної роботи (1 метр 60 см), яку виготовила рівненська майстриня Ірина Зайцева й презентувала торік місцевим журналістам заступник міського голови Галина Кульчинська, яка полюбляє всілякі креативні рекорди. А вже у квітні нинішнього року ЗМІ повідомили, що у Львові створили ляльку-мотанку ледь не вдвічі вищу — триметрову!



Утім, життя не стоїть на місці, і можна не сумніватись: у рівнян попереду — нові цікаві рекорди!

Фото з архіву OGO.ua та з сайту oa.edu.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ