Ми у Facebook
06.07.2012, 13:39

Рівненські депутати просять Президента ветувати закон про мови

Аби стати на захист української мови як єдиної державної, депутати Рівнеради скликали позачергову сесію.
Перед тим, як голосувати за звернення до Президента України “Про накладання вето на прийнятий Верховною Радою Закон “Про засади мовної політики” від 3 липня 2012 року”, обранці надали слово представникам громадських організацій та й самі висловили ідеї, як іще можна боронити мову.

Зокрема, депутат Анатолій Чугуєвець запропонував політичним партіям не брати в кандидати в депутати російськомовних громадян, у сім’ях та на побутовому рівні спілкуватися лише українською, на заходах з приводу підтримки захисту української мови використовувати лише синьо-жовті прапори та заборонити транслювати у салонах маршрутних таксі шансону, натомість вмикати україномовну музику.

Та вимоги Чугуєвця колеги назвали такими, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. А тому не обійшлося й уже традиційних для Рівнеради словесних перепалок між обранцями.

- Нам мало підтримки тих, хто розмовляє українською, було б бажано, щоб нас підтримали кримські татари, іншомовне населення України. Якщо ж ми пересваримося тут, то й самі нічого не зробимо і нас не підтримають, - заспокоював депутатів міський голова Рівного Володимир Хомко.

- Треба зробити звернення таким, щоб дати можливість людям спілкуватися будь-якою мовою, але державною визнавати саме українську, - наполягав депутат Юрій Запорожець.

Підтримав його і колега Юрій Вознюк, мовляв, не можна обмежувати все однією мовою:
- Треба вчити інші мови, в тому числі російську, і чим більше - тим краще, але державною має лишатися тільки одна. Її мають поважати та визнавати й іншомовні мешканці країни.

Врешті депутати вирішили спільно з товариством “Просвіта” прийняти звернення до водіїв громадського транспорту з проханням замінити “шансон та блатняк” на україномовні композиції та взагалі вмикати у транспорті українську музику.

А от саме звернення, яке закликає Президента ветувати закон “Про засади мовної політики”, прийняли одноголосно усі присутні депутати.






На правах реклами