Ми у Facebook
18.07.2012, 14:05

У Рівному вшанували пам'ять командувача армії УНР Василя Тютюнника [+Фото]

У вівторок, 17 липня, у Рівному відбулося вшанування пам’яті видатного українського військового діяча, полковника армії Української Народної Республіки Василя Тютюнника. З нагоди 122-ї річниці його народження рівняни принесли вінки та квіти до меморіальної дошки та могили героя.
Все своє життя уродженець Полтавщини Василь Тютюнник присвятив військовій справі. Пройшовши у молоді роки російсько-японську та Першу світову війни, з 1918 року він йде до лав українського війська. Маючи гарний військовий досвід, Василь Тютюнник стає помічником начальника відділу Генерального штабу.



Перебуваючи в опозиції до гетьмана Павла Скоропадського, полковник брав участь у поході на Київ, який завершився скиненням гетьманської влади.



У травні 1919, коли українська армія вела бойові дії одночасно проти Червоної армії, Добровольчої армії та польських військ, Тютюнник розробив план прориву військ УНР у напрямку Проскурова (нині - Хмельницький). Вдало продумана військова операція мала успіх, тож військам УНР вдалося відбити у Червоної армії Проскурів, Кам'янець-Подільський та декілька інших міст.



Після успіху Проскурівської операції Василь Тютюнник стає начальником штабу армії УНР, а через місяць — командувачем армією. Із серпня 1919 року Василь Тютюнник одночасно командує Східною групою об'єднаної армії УНР та Галичини.



У серпні 1919 українське військо під командуванням Тютюнника звільнило від червоноармійців Вінницю та Жмеринку. Проте у листопаді 1919 року війська УНР зазнають поразки від "білих" військ генерала Денікіна.



Постійно перебуваючи на фронті й керуючи обороною Проскурова, Василь Тютюнник захворів на тиф. Лікуватися приїхав до Рівного, але хвороба виявилась сильнішою. 19 грудня Василь Тютюнник помер у Рівненському шпиталі.



Саме на стіні цього шпиталю, нині Рівненського військового госпіталю, й розміщена меморіальна дошка, до якої цього дня вдячні рівняни принесли вінки та квіти.



Після цього учасники акції вшанування Василя Тютюнника відвідали місце поховання відомого українця, що знаходиться на Дубенському цвинтарі.



До пам'ятника учасники вшанування також поклали вінок та заспівали на честь командувача армії УНР український гімн.



Варто зазначити, що нині, на жаль, ім'я Василя Тютюнника більшість рівнян забули, адже вшанувати пам'ять славного вояка прийшло менше десяти чоловік...

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
На Рівненщині вшанували пам'ять митця-повстанця Ніла Хасевича
Вшанування вояків УПА у Гурбах на Рівненщині закінчилось стріляниною





На правах реклами