Ми у Facebook
26.11.2012, 13:40

У Рівному вшанували пам'ять повстанського художника Ніла Хасевича [+Фото]

Цієї неділі, 25 листопада, близько 50 рівнян зібралися біля нещодавно встановленого пам'ятника українському художнику-графіку, бійцю УПА Нілу Хасевичу. Громада міста вшанувала пам'ять видатного повстанця, якому цього дня виповнилося б 107 років.
Багатьом людям, що за якихось обставин втратили ногу, неабияк важко пересуватися. Але уродженець Рівненщини Ніл Хасевич, не маючи однієї з ніг, навіть воював! І, переховуючись у холодних криївках, створював унікальні графічні малюнки, що стали візуальним образом Української Повстанської Армії.

- Майбутній художник народився у селі Дюксин, що на Костопільщині, - розповідає кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва РДГУ Любов Кралюк. - У юнацькі роки він разом із матір'ю потрапив під потяг на залізничному переїзді й йому відрізало ногу. Ніл Хасевич мав неабиякий хист до мистецтва й з однією ногою подався навчатися художньому мистецтву до Варшави. Там він розкрив свій талант художника-графіка, працюючи у техніці деревориту (гравюра по дереву).

Любов Кралюк зазначила, що роботи Ніла Хасевича отримали гідне визнання й експонувалися у багатьох містах Європи й навіть здобували престижні премії та грошові винагороди. Проте Ніл Хасевич повернувся на Рівненщину й вступив до лав Української Повстанської Армії. У лавах УПА художник розпочав видавництво різної літератури й створив цілу серію патріотичних графічних плакатів й композицій.



Сидячи у напівтемній холодній криївці, Ніл Хасевич створював унікальні графічні роботи, які піднімали українців на боротьбу з німецькими та радянськими загарбниками. Він мав можливість виїхати за кордон, але вирішив залишитися.



Повстанець загинув смертю героя у селі Сухівці, що на Рівненщині. Криївку, де переховувався Ніл Хасевич зі своїми бойовими побратимами, знайшли НКВДисти. Бійцям пропонували здатися живими, але ті відмовились. Криївку закидали гранатами. Місце поховання Ніла Хасевича невідоме й досі, але пам'ять про нього жива, завдяки його унікальним роботам. Щоправда, до наших днів їх дійшло не так і багато.



- Робіт Ніла Хасевича збереглося дуже мало, - розповідає Любов Кралюк. - Живопис Ніла Хасевича, яким він почав займатися на початку 30-х років ХХ століття, повністю втрачений. Пізніше він захоплюється графікою, й саме ця техніка принесла йому визнання. Графічні роботи Ніла Хасевича дійшли до нас і зберігаються у Рівненському обласному краєзнавчому музеї, Рівненському та Луцькому архівах й у Краківській та Варшавській бібліотеках.



Любов Кралюк зазначила, що досить велика колекція робіт Хасевича зберігається у Київському музеї Великої Вітчизняної Війни.



В Україні видавалися книги та альбоми, присвячені Нілу Хасевичу, зокрема нещодавно таку книгу видав рівненський історик Ігор Марчук. Проте, повного видання його робіт немає. Тому у планах Любові Кралюк - видання монографії робіт Ніла Хасевича, зокрема тих, що знаходяться у приватних колекціях та невідомі широкому колу поціновувачів творчості митця-повстанця.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:

На Рівненщині вшанували пам'ять митця-повстанця Ніла Хасевича

У Рівному презентували книгу про Ніла Хасевича

Перенесений пам'ятник Нілу Хасевичу презентували рівнянам





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ