Ми у Facebook
02.02.2013, 13:16

Сьогодні у світі – День бабака, а львівські бабаки спатимуть до Стрітення

Сьогодні – День бабака, неписане свято у різних країнах світу, що відзначається
щорічно 2 лютого.
Вважається, що цього дня потрібно спостерігати за бабаком, який вилазить з нори, пише NEWSru.ua.

Якщо бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору, значить зима вже закінчується, а весна буде ранньою. Якщо ж бабак бачить свою тінь і, лякаючись її, ховається назад у нору – буде ще шість тижнів зими.

У деяких містах у цей день проводяться фестивалі, присвячені місцевим бабакам-провісникам.

Зі свого боку екологічні організації обурюються звичаєм будити сплячу тварину, стверджуючи, що це шкідливо для її організму, а велика кількість публіки, фото- і телекамер вганяють бабака у стан нервового напруження.

Зазначимо, що львівських бабаків у міському еколого-натуралістському центрі будять «за старим стилем» – 15 лютого.

День бабака у США і Канаді відзначають 2 лютого – у Стрітення за католицьким календарем. «Тоді як в Україні ми живемо за православним календарем і, відповідно, Стрітення у православних 15 лютого», – пояснює директор центру. Та й прогноз в середині лютого значно точніший.

Львівський бабак Мишко напророкував ранню весну

Як пише «Кореспондент», найперший офіційний бабак-метеоролог – Філ, який мешкає у США в місті Панксатоні, штат Пенсільванія, де свято в цьому відзначать у 126 раз. Всесвітня слава прийшла до нього в 1993 році, після виходу на екрани фільму «День бабака» з Біллом Мюррейем і Енді Макдауел у головних ролях. Вже в 1997 році подивитися на Філа приїхало 35 тисяч осіб.

Філа оточує безліч легенд. Наприклад, ніхто не знає, скільки йому насправді років, однак погоду він пророкує вже 121 рік. Згідно з легендою, влітку на пікніку, який проводять члени Клубу Філа, звір випиває спеціальний еліксир, який продовжує йому життя ще на 7 років. При цьому у звірка є три дублера, які замінюють його, коли він не в дусі або зайнятий своїми справами.

У норі Філа постійно підтримується певна температура, за його здоров’ям спостерігають ветеринари. Харчується Філ зеленню, фруктами і овочами, любить собачий корм. У будиночку бабака є зони для сну, прогулянки, ігор і вживання їжі. Люди можуть спостерігати за ним через спеціальні віконця.

Бабак Тимко напророкував українцям ранню і довгу весну

Влітку Філ відправляється «на гастролі». Зі своїми дресирувальниками він їздить по американських школах зі спеціальною програмою. У 1986 році бабак навіть побував в Білому домі на прийомі у президента Рональда Рейгана. У 2006 році Філ знявся для реклами горілки Absolute, а до цього рекламував пиво, ігрову приставку Sega і зернові пластівці.

При цьому у Філа є конкуренти. Наприклад, Чак – офіційний бабак-метеоролог Нью-Йорка. У Канаді бабака звуть Віллі. Він живе в спеціальному будиночку, облаштування якого обійшлося у 20 тис. доларів.





На правах реклами