Ми у Facebook
02.04.2013, 20:35

Названо духовну столицю України

"Географічний центр України - на Закарпатті, а духовно-моральний - в Острозькій академії", - так емоційно оцінила відкриття в Острозі регіонального центру духовно-морального виховання, яке відбулось днями, академік трьох міжнародних академій Галина Сагач. Дізнайтесь про новосторений центр більше!
Центром духовно-морального виховання став колишній будинок судді - занедбана донедавна пам'ятка архітектури. Тепер у цій будівлі, переданій Острозькій академії, писатимуться підручники, розроблятимуться програми, акумулюватиметься й передаватиметься всій Україні досвід духовно-морального виховання учнів та молоді, який напрацьований в Острозькій академії.

На стінах новобудови - портрети видатних світових вчених, нобелівських лауреатів, із їхніми цитатами про значення віри у житті людини. "Людство без релігії перебувало б у варварському стані свого розвитку" - це слова Альберта Ейнштейна. "Я вивчаю Біблію кожен день", - писав Ісак Ньютон. А Луї Пастер стверджував: "Недостача знання віддаляє від Бога, але справжня наука приводить до нього". Власне, одним із завдань новоствореного центру саме і є поєднання зусиль релігії та науки для спільного вирішення завдань духовно-морального виховання молоді.

Питання створення осередку, де вчителі з усієї України могли б запозичувати відповідний досвід, методичні розробки академії назріло вже давно, каже ректор Національного університету "Острозька академія" Ігор Пасічник. За його словами, ідею створення такого центру підтримав і голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ.

"Рівненщина релігійна": блоги OGO.ua

- Даремно деякі політики намагаються нав'язати нам думку про те, що спочатку треба побудувати хорошу економіку, а потім говорити про духовність, - наголосив, звертаючись до учасників відкриття, Ігор Пасічник. - Всі держави, які відроджувались, будувались на двох китах - національній ідеї та християнській моралі. Ми не чекаємо, поки відповідні вказівки будуть "згори" - можливо їх не буде ніколи - а переконані, що потрібно працювати в цьому напрямку самим.



- Лише упродовж останнього року ми підготували навчально-методичний комплекс з основ християнської етики для 7 класу, завершили програму підготовки й перепідготовки вчителів християнської етики й отримали її підтримку з боку Міністерства освіти, відкрили лабораторію християнської етики, психології та педагогіки, - перелічує останні здобутки своїх колег незмінний організатор заходів з духовно-морального виховання, декан гуманітарного факультету НаУ "Острозька академія", настоятель студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Василь Жуковський. - Держава підтримала наш проект з реабілітації осіб, що мають наркотичну та алкогольну залежність, засобами духовно-морального виховання - ми отримали грант на два роки й нині розробляємо модель такої реабілітації. Вже провели низку круглих столів за участю керівників християнських реабілітаційних центрів із різних регіонів України, де працюють з алко- і наркозалежними людьми. Розпочали дистанційне навчання вчителів християнської етики з допомогою відеоконференцій. Багато їздимо зі своїм досвідом по Україні - буквально цими днями співробітники нашої наукової лабораторії християнської етики, психології та педагогіки Сергій Якушенко та Ольга Данилюк повернулись із міжнародної конференції в Донецьку, де обговорювались питання християнської освіти. А днями їдемо працювати до Полтави. Одне слово, досвіду, який можна і варто поширювати на всю Україну, накопичено справді чимало, і він постійно доповнюється.



У тому, що відкриття регіонального центру духовно-морального виховання в Острозі матиме справді всеукраїнське значення, переконаний і голова Громадськоїх ради з питань співпраці з церквами і релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України Володимир Марущенко. "Тут акумулюватимуться ідеї, розроблятимуться методики, писатимуться підручники для того, аби наші діти та онуки засвоювали ті цінності, які несе в собі християнський світогляд", - зазначив він. На думку Володимира Марущенка, упродовж найближчих років в Україні варто створити хоча б чотири подібні центри - аби охопити їхньою діяльністю основні регіони держави.

Чи потрібні Богу наркомани?

Голова постійної комісії Рівненської облради з питань науки, освіти, культури і духовності Світлана Левицька і перший заступник начальника облуправління освіти і науки Олег Пекарський перерізають стрічку на відкритті центру
Голова постійної комісії Рівненської облради з питань науки, освіти, культури і духовності Світлана Левицька і перший заступник начальника облуправління освіти і науки Олег Пекарський перерізають стрічку на відкритті центру


Викладач кафедри релігієзнавства Світлана Філіпчук (друга ліворуч) разом із студентами магістратури спеціальності "Релігієзнавство" Анастасією Корінь, Наталією Кулініч та Юлією Новак - постійні учасники заходів з духовно-морального виховання в Острозькій академії
Викладач кафедри релігієзнавства Світлана Філіпчук (друга ліворуч) разом із студентами магістратури спеціальності "Релігієзнавство" Анастасією Корінь, Наталією Кулініч та Юлією Новак - постійні учасники заходів з духовно-морального виховання в Острозькій академії




Першим заходом, який відбувся у стінах новоствореного центру, стало відкриття VIII всеукраїнського фестивалю-конкурсу "Вчитель року з предметів духовно-морального виховання". А вже незабаром Острог прийматиме юних знавців Біблії - дошкільнят, учнів шкіл і ПТУ та студентів ВНЗів з усієї України.

На Рівненщині знання Біблії покажуть дошкільнята, школярі та студенти





На правах реклами