Ми у Facebook
07.08.2013, 15:19

Із 1 вересня відправити посилку стане дорожче

На прохання «Укрпошти» НКРЗІ затвердила підвищення цін на окремі поштові послуги до 15%.
Як повідомляє proIT, «Укрпошта» ініціювала перегляд тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку. Підставою для перегляду тарифів зазначено збільшення витрат на забезпечення технологічного процесу надання універсальних послуг поштового зв’язку, що зумовлено впливом зовнішніх чинників, таких як ціни на паливно-мастильні матеріали, тарифи на електроенергію, орендна плата, рівень інфляції тощо.

Крім того, як стверджують в «Укрпошті», значний вплив на собівартість послуг має зростання мінімальної заробітної плати, адже у загальних витратах підприємства оплата праці становить більше 73%. При цьому споживання послуг зв’язку з пересилання письмової кореспонденції, посилок (листів, карток, бандеролей) у межах України на одного жителя становить тільки 4,04 грн за рік, або, іншими словами, споживач витрачає на такі поштові послуги близько 0,03% прожиткового мінімуму.

Також в «Укрпошті» пояснюють необхідність оптимізації тарифів їхньою застарілістю: «Серед загальної кількості тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку є такі, які практично не змінювалися з 2008 року».

У зв’язку з цим Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) на засіданні 6 серпня затвердила граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку. Це рішення Нацкомісії буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції, після чого набуде чинності з 1 вересня, але не раніше дня офіційного опублікування.

Затверджений регулятором документ не вносить зміни до тарифів на пересилання в межах України листів та поштових карток і бандеролей масою до 2 кг, зокрема рекомендованих, і тарифи на пересилання до іноземних держав листів, поштових карток вагою до 50 г і простих бандеролей.

Зміна тарифів на пересилання інших посилок без оголошеної цінності в межах області та в межах України становить у середньому 15% (за посилку та за кожний кілограм).

Також НКРЗІ скасувала або об’єднала деякі тарифи, які або дублюють один одного, або є недоцільними.

Також згідно з актами Всесвітнього поштової Спілки в Україні будуть скориговані тарифи на міжнародні пересилання поштових карток і листів масою до 20 г і більше (до 50 г) та тарифи за пересилання посилок без оголошеної цінності, вартість яких залежатиме від напрямку.

Як пояснюють в НКРЗІ, внаслідок перегляду граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку «Укрпошта» зможе уникнути скорочення кількості поштових відділень і штату працівників.





На правах реклами