Ми у Facebook
05.09.2013, 11:23

Рівнянин Артем Качановський став одним з переможців Чемпіонату Світу з Го

Найкращий результат серед європейських гравців Го за останні 22 роки показав на Чемпіонаті Світу з Го майстер спорту України міжнародного класу, студент п’ятого курсу НТУУ «КПІ», випускник Школи інтелектуальних ігор Рівненського міського Палацу дітей та молоді Артем Качановський.
У японському місті Сендай (префектура Міягі) з 31 серпня по 4 вересня проходив 34-й Аматорський Чемпіонат Світу з Го, найдавнішої гри в світі. В чемпіонаті брали участь представники 56 країн з усіх континентів.

Оскільки Го має азійське походження і практикується там уже декілька тисячоліть, то традиційно найкращі результати демонструють саме азіати. Тому і на цьому чемпіонаті очікували, що призерами будуть лише азійські представники. Власне, перше та друге місця здобули дійсно найсильніші аматори з Кореї та Китаю, які мають досвід виграшів навіть у топ професіоналів, а ось бронзовим призером несподівано для всіх став представник України рівнянин Артем Качановський.



До цього часу лише один раз за всю багатовікову історію Го європейцю вдавалось досягти бронзової нагороди на Чемпіонаті Світу. Це був гравець з Нідерландів Рональд Шлемпер, який поставив цей рекорд у 1991 році. З того часу жодний європеєць не зміг повторити цей результат. І ось лише через 22 роки наш Артем Качановський зумів піднятись на третю сходинку п’єдесталу Чемпіонату Світу і повторити досягнення Шлемпера.



Рівень гри в неазійських країнах поступово покращується. Так, про зростання рівня гри в Європі свідчить те, що в десятку найкращих гравців чемпіонату потрапили аж четверо європейців (українець, росіянин, словак та серб), потіснивши на нижчі позиції японця, тайванця, канадця китайського походження та представника Гонконгу. Приємно, що серед європейців лідирують саме представники слов’янських народів.



Несподіваний тріумф Артема ламає стереотипи про те, що європейці не спроможні випередити азіатів у грі Го. Так, попереду ще корейці і китайці, але наші хлопці уже приміряються і до них та мріють про виграші над ними в майбутньому. Артем Качановський (Україна), Ілля Шикшин (Росія), Павол Ліси (Словакія) та Нікола Мітіч (Сербія) своїми вдалими виступами заставили поважати європейське Го.



Про це OGO.ua повідомили в Українській федерації Го.





На правах реклами