Ми у Facebook
21.01.2014, 12:11

Рівненська майстриня представила своїх ляльок-рекордсменок [+Фото]

Цікавий мистецький захід відбувся 20 січня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці. У Рівному відбулася презентація виставки авторських ляльок Ірини Зайцевої.
Майстриня робить свої ляльки на основі народної техніки виготовлення ляльки-мотанки.



Займатися лялькарством рівненська майстриня Ірина Зайцева почала ще у 1990 році, коли переїхала з Харкова до Рівного. Поштовхом для нового захоплення стала лялька-мотанка, яку придбала її подруга. Тоді пані Ірина і вирішила, що теж хоче спробувати зробити таку ж. І ось уже 24 роки майстриня творить чудові вироби. За цей час було з'явилося більше 100 образів ляльок, а загальна кількість виробів - більше 1000.

Більше фото з презентації.

Серед найпопулярніших - такі, як Полісяночка, Бурштинова, Попелюшка, Україночка, Різдвяна, Масляна, ангели, нерозлучники.

Найвідоміша лялька Ірини Зайцевої – Василина, яка за її модельний зріст - метр шістдесят - занесена до Книги рекордів України як найбільша народна лялька. Вага її - близько 40 кілограмів. Робота над цією красунею тривала майже два роки, близько року майстриня виношувала ідею і ще стільки ж часу пішло на саме виготовлення.



Ще одніє великою (в прямому та переносному значені) роботою пані Ірини є лялька Бурштинова - її зріст 1,20 м.




У Рівному вийшов перший номер дитячого журналу


"На виготовлення однієї ляльки йде 1-2 дні, залежно від обсягу роботи", - розповідає майстриня. - Якщо на ляльці має бути вишивка, то робота триває близько двох днів, якщо всі матеріали вже підготовлені, то новий виріб народжується за день".

Кожна з ляльок має свою історію та своє ім’я. Ось, наприклад, лялька Наталка Полтавка названа так, тому що героїня відомого твору Івана Котляревського, в честь якої і названа лялька, була дуже працьовитою, тому в цієї ляльки символічно великі руки.



А ось набір ляльок, який має назву "Гандзя-любка", - це чотири ляльки-красуні, вибудувані за віком - від наймолодшої до найстаршої.



Пані Ірина залюбки ділиться своїми вміннями з оточуючими, адже вже неодноразово проводила майстер-класи з виготовленя янголяток.



Багато приємних слів на презентації авторка почула від своїх колег та друзів. Також музичні привітання звучали від фолькльорного гурту "Горина".






На правах реклами