Ми у Facebook
30.11.2014, 22:40

Різдвяний піст 2014: харчування без шкоди для здоров’я

Навіть під час посту можна забезпечити собі правильне, різноманітне, повноцінне і здорове харчування. Жіночий Клуб нагадує рівняночкам про допустимі продукти в цей час, а також пропонує пісні рибні страви.
Щоб ваш організм постійно отримував необхідні інгредієнти і мікроелементи, потрібно їсти кожні 3 години. Різдвяний піст 2013 не такий суворий, як Великий або Успенський.

У свій раціон під час Різдвяного посту ви можете включити наступні продукти:

овочі, фрукти, гриби (салати з сирих та відварених продуктів, тушковані, запечені, квашені, парові);
каші (використовуємо гречану, пшеничну, перлову, пшоно, овес, рис, квасолю, сочевицю, горох, кукурудзу, але без додавання вершкового масла та смальцю);
хліб;
горіхи, сухофрукти, мед.

Крім того, у дні великих святих, великі і храмові свята, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер, можна їсти рибу і пити вино в невеликій кількості. Хворим, вагітним жінкам і дітям допускається послаблення посту.

За церковним статутом допустиме таке харчування:

понеділок - можна вживати їжу з олією;
вівторок - можна вживати їжу з олією;
середа - допустиме сухоїдіння;
четвер - можна вживати їжу з олією;
п'ятниця - допустиме сухоїдіння;
субота - можна вживати їжу з олією і вином, допустимо їсти рибу;
неділя - можна вживати їжу з олією і вином, допустимо їсти рибу.

Підкова з солоного тіста для новорічної ялинки

Жіночий Клуб пропонує декілька смачних рецептів з риби у піст.



Рибні котлетки

Інгредієнти
800 г рибного філе
150 г хліба (краще батон)
190 г води
2 ложки сухого крохмалю або 1 терта сира картоплина
сіль за смаком

Приготування

Хліб замочіть у воді. Рибне філе перемеліть на м’ясорубці разом із хлібом. Тоді додайте сіль, крохмаль або терту картоплю, вимішайте і ще раз пропустіть через м’ясорубку. Добре вибийте фарш. Підготовану масу сформуйте у вигляді котлет або биточків і готуйте на пару 20-30 хв. Можна викласти рибні котлети у сковорідку, додати трохи води і потушити. Або запекти в духовці при температурі 200-220 градусів, підклавши папір для випічки – по часу забирає стільки ж, тобто хвилин 20-30. Фарш можна використовувати і для приготування тефтельок, лише додати в нього будь-яку крупу, відварену до напівготовності.



Запечена скумбрія

Інгредієнти
1 скумбрія
1/2 лимона
приправа для риби
сіль, перець

Приготування

Рибу помийте і добре почистіть, голову за бажанням можете залишити, а можна і відрізати. Тушку скумбрії обсипте рибною приправою зовні та всередині, посоліть та поперчіть за смаком. Лимон наріжте кружальцями та обкладіть рибу з двох сторін та всередині, загорнувши її в поліетиленовий кульок або в харчову плівку. Покладіть скумбрію в холодильник для маринування на 0,5-2 години. Коли замаринується, дістаньте рибу, заберіть лимон, а 2-3 кружальця залиште всередині скумбрії. Зробіть прорізи по довжині тушки та вкладіть кружальця помідору. Після цього загорніть рибу в подвійний шар фольги і випікайте при температурі 180 градусів 40 хвилин. Рибка готова. Печену скумбрію найкраще надрізати по хребту і розділити на дві половинки. Подавайте з класичним для риби гарніром: рисом або овочами.



Скумбрія припущена

Маринуємо рибу, як у попередньому рецепті. Після маринування викладіть рибу до сковорідки разом з лимонами. Залийте скумбрію водою, щоб вона покрила рибу, додайте за смаком базиліку і коріандру та поставте на вогонь. Коли закипить, збавте вогонь на мінімум і тушіть під кришкою близько 1 години, перевернувши один раз у процесі приготування. Цю рибу можна подавати як гарячою, так і в холодному вигляді.



Пісна рибна юшка

Інгредієнти
1 кг риби
4 л води
800 гр. картоплі
150 гр. моркви
150 гр. цибулі
1 корінь петрушки
5 горошків перцю
4 лаврових листочки
сіль
чорний перець
зелена цибулька

Приготування

Кількість інгредієнтів вказана на 4 літрову каструлю. Чистимо рибу, відрізаємо голову та хвіст, відварюємо їх близько 25-30 хвилин. Отриманий бульйон проціджуємо через марлю а рибну голову та хвіст викидаємо. Рибу нарізаємо невеличкими шматочками. Цибулю дрібненько подрібнюємо. Моркву натираємо на середній тертці. Картоплю нарізаємо кубиками або невеличкими брусочками. В киплячий бульйон кладемо спочатку картоплю, сіль і чорний перець. Коли картопля буде наполовину готов, додаємо рибу і варимо 15 хвилин. Потім - моркву та цибульку, варимо ще 5-7 хвилин. У кінці кладемо лавровий листок, корінь петрушки та перець горошком. Даємо настоятися півгодини. Перед подачею дрібненько нарізаємо зелену цибулю і посипаємо нею нашу чудову юшку.
Такі страви можна використовувати не лише під час посту. Вони ідеально впишуться й у ваше післясвяткове меню, щоби розвантажити свій організм від застіль і повернутися у форму.

Яка сковорода краще: переваги і недоліки

І не забувайте, любі рівнянки, що головним під час Різдвяного посту-2013 є духовне очищення: угамування дратівливості, злості й гніву, приборкання похоті, позбавлення від брехні, наклепів і заздрості.

Приводимо себе у форму до Нового Року!

Цитата дня
«Піст - матір смиренної думки, джерело всякої мудрості; піст - матір усіх благ, учитель цнотливості і всякої чесноти».
Св. Іоанн Златоуст





На правах реклами