Ми у Facebook
21.02.2015, 09:45

Собаче життя Рівного, або Як Рівне стало "столицею собак" [+Фото]

Не зустріти безпритульних собак у Рівному неможливо. Самі жителі називають місто «столицею собак». Вони плутаються під ногами, просять їсти, гавкотом заважають спати вночі, заглядають в очі, можуть іти за вами вулицею, наче ви їх хазяїн... Комусь цих тварин шкода, інших – вони дико дратують.
«…Нас за це сварять»

Прохолодний сонячний день переходить у морозний вечір. Дві бабусі розкладають біля Набережної кашу для безпритульних собак. На вигляд в’язка і коричнева, парує на холодному бетоні. Пес на ім’я Зеленоглазка вдячно їсть. Із різних боків сходяться інші собаки. Вони звиклі до того, що тут, біля мосту, їх годують.

Надія Миколаївна двічі на день підгодовує безпритульних тварин. Живе біля залізничного вокзалу. Каже, що має тут «своїх» вісім псів. Вдома - ще дві власні такси. Жінка скаржиться, що сусіди її недолюблюють і сварять. Більшість із них переконані - безпритульних собак потрібно вбивати, а не годувати.

«Ми им построили две будки. Одну я отдала свою деревянную коробку, другую дал сосед. Как-то утром просыпаюсь, а их уже нет. Облили бензином и спалили. Потом мы сделали еще одну, с картона и пластика. Но спалили и ее. Это делают обычные люди, жители нашего района» - розповідає жінка, розмотуючи наступний пакет із їжею.



Божевілля і боротьба

Хтось може вважати Надію Миколаївну божевільною. Але чи не божевільніше підтримувати вбивство безпритульних тварин, маючи вдома власну, домашню. А потім водити її на прогулянку в школу, парк чи на стадіон і після неї не прибирати. Це зовсім не божевілля, це нормально.

Або залишати свою тварину на вулиці, якщо вона набридла чи більше немає змоги тримати її вдома. Це теж не божевілля, бо як інакше?

Голова зоозахисної організації «Під Егідою» Тамара Лук’янчук переконана, що агресивних собак у місті дуже мало і тварини, насправді, відчувають негативне ставлення з боку оточення:

«Ми прагнемо більше ніж ті, хто не любить собак, до зменшення їх кількості на вулицях. Минулого року простерилізовано більше 1 000 собак, цього року процес також не зупиниться. Але проблема в тому. що в місті такого розміру як Рівне, має бути притулок щонайменше на 300 собак, а в нас немає навіть на 100»

Наразі у Рівному будується притулок. Яким він буде – невідомо, поки будують приміщення на 42 кв. метри.

Навесні 2014 року до міста приїжджали волонтери з Австрії, які передавали власний досвід вирішення цієї проблеми і пробули у Рівному кілька тижнів. Сьогодні в державній лікарні ветеринарної медицини за останніми даними стерилізація тварини коштує від 350 до 400 грн. Проте, такі заходи гарантують, що через кілька років кількість безпритульних тварин зменшиться.



Безпритульні тварини є не лише в Україні

У Бухаресті налічується понад 60 тисяч безпритульних тварин. Проблему залишив після себе Чаушеску, коли ініціював переселення 40 000 людей, переважно поважного віку, до висоток, де тримати домашніх тварин було заборонено. Після того тисячі із них опинилися на вулицях та були змушені шукати можливості виживання. Досі місцева влада не змогла врегулювати ситуацію, хоча жителі румунської столиці часто скаржаться на напади з боку тварин. Закони країни дозволяють застосовувати евтаназію до зловлених на вулиці тварини, якщо впродовж двох тижнів ніхто не виявив бажання забрати її додому. В Україні дозволено приспати тварину, якщо вона небезпечна для суспільства (хвора, або здійснила напад на людину).



Варшава теж скаржиться на засилля безпритульних тварин. Проте польські ЗМІ повідомляють про те, що більше 60% тварин опиняються на вулиці з вини власних господарів.

На Заході є практика податків за утримання домашніх тварин. Якщо би запровадити це в Україні – отримані кошти можна було би спрямувати на стерилізацію безпритульних.



Годувати чи вбивати?
Надія Миколаївна купує харчі для собак за власну пенсію. Вона пенсіонерка. Має достатньо часу, аби піклуватися про долю безпритульних. Хтось інший витрачає власні кошти на патрони, отруту чи бензин, аби цих тварин знищити. У Рівному часто трапляються подібні випадки.

Здається, кожен може мати власний погляд і ставлення до собачого життя у місті, проте мало хто заперечить, що жорстоке ставлення чи вбивство навряд виправить ситуацію.

Проблема має вирішуватися системно, на рівні громади, аби не поширювалася ненависть серед самого суспільства. Адже ми відповідаємо за тих, кого приручили. І за тих, кого не приручили – теж.

Статті по темі:

У Рівному на "Північному" жорстоко вбили собак

У Рівному бездомні тварини мерзнуть у притулку





На правах реклами