Ми у Facebook
19.04.2015, 12:15

Бузина корисна від листочка до корінця

Скоро буде цвісти бузина - одна з найвідоміших і найбільш знищувальних людьми чагарникових культур. Її здавна вважали священним деревом, їй приписували особливу цілющу силу, вважали, що щоденне вживання ягід бузини продовжує життя, дарує молодість.
Сучасні дослідження підтвердили, що бузина - рослина лікувальна, причому на оздоровлення людей працює все – і квіти, і листя, і кора, і плоди, і корені. Відвар рослини використовують як засіб, що регулює обмін речовин. Свіжі ягоди і відвар квіток вживають при ревматизмі.

Чай або настій із квіток бузини призначають у випадку захворювань на ларингіт, бронхіт, грип, для полоскання ротової порожнини як протизапальний засіб, а також при захворюваннях нирок і сечового міхура та ревматизмі.

Також квітки вживають у вигляді гарячого настою: 2 чайні ложки квіток заливають 1 склянкою окропу. Таким настоєм полощуть горло у разі ангін і стоматитів.

Як жовчогінний засіб готують настій квіток бузини чорної: 1 столову ложку сухої подрібненої сировини заливають 1 склянкою окропу і настоюють 20 хвилин, після чого проціджують і приймають по 2 столові ложки в гарячому вигляді 5-6 разів на день за 20 хвилин до їди. Так само готують і приймають настій квіток при бронхіті, трахеїті, хронічних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, що супроводжуються сухим кашлем.

Для полоскання горла при ангіні також використовують настій квіток. Його можна приймати і всередину по 2 столові ложки за 15-20 хвилин до їди.

Відвар квіток бузини застосовують як сечогінний засіб: 1 столову ложку квіток кип’ятять 20 хвилин у склянці води, проціджують і доводять об’єм до початкового кип’яченою водою. Приймають гарячим по 2 столові ложки 5-6 разів на день за 15-20 хвилин до їди.

А ще можна приготувати з квіток майже шампанське. У всякому разі, напій вийде дуже освіжаючим, смачним і корисним. У 10 літрах води розчиняють 1,5 кг цукру, заливають ним 15 суцвіть бузини. Можна додати сік лимона і родзинки, а можна і не додавати. Поставити бродити на сонці на 3-5 днів. Після чого профільтрувати, розлити в пляшки (не повні) і поставити в холодне місце. Через пару тижнів напій буде готовий.

Використовуючи бузину для лікування слід пам’ятати, що мають місце деякі протипоказання, при: вагітності; цукровому діабеті; хворобі Крона; неспецифічному виразковому коліті.

Суцвіття збирають у період цвітіння, сушать в тіні на свіжому повітрі, розстеливши тонким шаром на папері. Потім сухі квітки відсіюють, а квітконіжки викидають. Зберігають в коробках, паперових мішечках.

Статті до теми:

Рецепти весняних вітамінних страв з черемшею

Рівнянка поділилася перевіреним способом, як лікувати дерева від чорного раку

Рівняни діляться секретами відновлення імунітету





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ