Ми у Facebook
01.04.2013, 18:30

Усе про рівненську риболовлю: ловля на фідер [+Фото]

Портал OGO.ua спільно з rivnefish.com розпочинають рубрику "Усе про рівненську риболовлю”!
Наші друзі з rivnefish.com зробили те, що ніхто ще не робив – вони створили карту усіх рибацьких місць нашої області! Крім того, на кожному місці, де побували риболови, йде повний опис процесу риболовлі в усіх деталях. Про все це ми поговоримо трошки пізніше.

А сьогодні дізнаємося про досить цікавий спосіб риболовлі, який буде дуже корисний рибалкам-початківцям – ловля на фідер.

Фідер – це донна вудка, яка призначена для ловлі з годівничкою. Це і мається на увазі в самій її назві: «feed» англійською – «годувати». Принципова відмінність фідеру від звичайних донних вудок та закидушок, котрі також не виключають використання годівнички, – це спеціальна м’яка вершинка, яка служить сигналізатором покльовки. Вершинки змінні, вони розрізняються по чутливості. Чутливість, яка позначена на кінчику – це ті зусилля, які потрібно прикласти, щоб вершинка зігнулась на 90 градусів. Вимірюється ця чутливість в унціях. Одна унція рівна 28,3495231 грама. Або просто приблизно 28 грам. Самі м’які та чутливі – 0,5-унцові, найбільш жорсткі – 5- чи 6-унцові. Після закиду вудилище встановлюється на підставку і ліска підмотується до тих пір, поки пружна вершинка не зігнеться під деяким кутом в напрямі до води. Висока ефективність фідеру у порівнянні з іншими донними снастями забезпечується, в основному, двома факторами: близькістю гачка з насадкою до годівнички з прикормкою та можливістю точно закидувати снасть в одну й ту ж прикормлену робочу точку.

Щука – за 340 гривень: на Рівненщині починається нерест



Приступати до фідерної ловлі можливо вже з середини березня. В останні роки лід на водоймах сходить рано. Дуже часто трапляється, що лід сходить з водойми ще перед квітневою нерестовою забороною. Ось наприклад в минулому, 2012 році, лід з водойм, де полює rivnefish.com, зійшов ще в березні. Рибакам в цій ситуації і на лід не вийти, і з берегу нормально не половити. Не тільки крупна риба трималась на глибині подалі від берегу, але навіть й верховодка виходила в поверхневі шари лише ввечері, коли вода хоч трішки прогрівалася. В такій ситуації не допомагав навіть 9-метровий маховий телескоп. Матч чи болонка теж працювали не завжди. А ось за допомогою фідеру можна було відмінно ловити плотву, яка клювала далеко від берегу з дна на мотиля. Також гарним приклад використання фідеру навесні є пошук зграй карасів на величезному озері: лише попавши в місця його скупчення, можна розраховувати на успіх. Літня ловля фідером також часто буває більш успішною, ніж ловля іншими снастями. Крупна риба, така як лящ й карась, тримається на бровках чи на бистрині річок, куди не дістати маховою вудочкою і де важко ловити матчем (через складне дно чи неоднорідну сильну течію). Або ж наприклад, в самі спекотні липневі дні коропа на ставку можна дістати лише з самих дальніх і глибоких місць, там рибалка нічим іншим, окрім фідеру взагалі не можлива. Восени, коли риба скочується на глибину, рибака знову виручить фідерна ловля на тваринні насадки. На фідер можна ловити і взимку, але на початкових етапах знайомства з цією снастю займатися зимовою ловлею не варто, у зв’язку з її підвищеною складністю.



На відміну від традиційних варіантів донок, фідер не вимагає багато місця на березі, не потрібен йому і дзвіночок, який доставляє масу мороки і при фіксації його на лісці, і при підсічці, і при виважуванні. Окрім цього, звичайний донщик – рибалка осілий. Йому вкрай важко оперативно змінити місце лову: мало того що доведеться збирати всі багаточленні аксесуари, потрібно ще й заново розложитись і заново закормити нове місце. З фідером ж можливо ловити, приютившись на маленькому п’ятачку в густих комишах, і в випадку необхідності швидко знятися і переміститися на нове місце. За одну рибалку можна обійти декілька ділянок ріки, та й надто сильно закормлювати кожен раз нове місце не потрібно – адже прикорм в годівничці лежить поряд з насадкою.



На водоймах, що розміщені поблизу міст, де збирається безліч рибалок, риба робиться вкрай обережною, і щоб піймати її, потрібна грамотна сучасна снасть. А снасті ці всі коштують дорого. Навіть проста болонка з більш-менш нормальною котушкою коштує більше 1000 грн. Фідер ж трохи виграє по співвідношенні ціни та якості. Точніше, він допускає деякі послаблення у відношення якості. rivnefish.com нормально і успішно рибалило важким «скляним» вудилищем фірми «Мікадо», який вартував біля 10 грн. і з котушкою «Кобра», вартістю біля 60 грн. Дорогу плетінку на таку котушку звичайно не ставилась, знайшлася заміна з нормальної монофільної ліски. Ну будемо приховувати, що рибалити більш дорогою і добротною снастю значно приємніше, і бувають ситуації, коли в безвихідь лише дорога снасть і рятує ситуацію. Але в більшості випадків за допомогою бюджетних фідерів цілком можливо успішно ловити. І головне, ловити крупну рибу!!!

Болонка, матч, спінінг, штекер – все це надто складні снасті для рибалки-початківця. В процесі ж фідерної ловлі новачок опановує навички з користуванням безінерційної котушки, навчиться техніці дальнього і точного закиду, ознайомиться з особливостями роботи на течії, а головне – впевниться в тому, що риба є всюди, навіть в задавлених риболовним пресингом водоймах, і навчиться підбирати до кожної водойми свій власний „ключик”. Фідер навчить чи не найскладнішому: спостережливості, здатності не лише думати, але й швидко приймати правильні рішення на риболовлі, а ці якості дуже потрібні для кожного рибалки.

За матеріалами: rivnefish.com





На правах реклами