Ми у Facebook
13.04.2011, 14:06

Молодий кулінар Ірина Міхаревич: "Аби паска вдалася — з нею потрібно говорити"

Інна - одна з кращих студенток Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу. Професія кухаря-кондитера стала для неї втіленням життєвих мудростей, адже будучи ще студенткою, дівчина опанувала безліч кулінарних секретів. Зокрема, і власний ритуал випікання паски.
Хороша, смачна паска — гордість кожної господині. Існує прикмета: якщо паски вийдуть на славу, то і рік буде вдалим.

Інна народилась у с. Ремчиці Сарненського району. А як відомо, саме поліські паски є одними із найсмачніших та найпоширеніших у нашому регіоні. Відтак, дівчина спочатку набиралася досвіду пекарства у мами, а тепер пасхальні шедеври випікає під керівництвом досвідчених та мудрих педагогів. Серед них, і Інна Олексіюк. Вона розповідає, що саме завдяки своїй наполегливості дівчина досягла вже значних здобутків.



— Інна у свої студентські роки вже має величезний досвід та практичні навички. Кулінарія — її сфера, а випічка — справжня пристрасть. За її плечима власні виставки кулінарних та кондитерських виробів, — каже викладач Інна Олексіюк.
За словами ж самої молодої господині, випікання паски — то справжнє мистецтво. І поспіхом його не створити.

— Найкращі та найдухмяніші паски випікаються у печі. Їх не порівняєш ні з чим. Зазвичай, коли приїжджаю до батьків, полюбляю дивувати їх своїми стравами. Свою першу паску спекла, ще навчаючись у школі, — ділиться студентка. — Однак найбільше люблю частувати близьких українським борщем. Вмію готувати його декілька видів: рівненський з грибами та горошком, полтавський з галушками та львівський з сосисками.

Між тим, на думку дівчини, незмінним і головним інгредієнтом будь-якої роботи, особливо коли це стосується випічки, є гарний настрій. Тож випікати паску потрібно тільки у доброму гуморі, не маючи поганих думок.

— Коли замішую тісто, намагаюсь до нього усміхнутись, поговорити з ним. Воно тоді і сходить, і печеться краще. Тоді я впевнена — те, що роблю — обов’язково вдасться. Рецептів приготування пасок знаю безліч. Проте є такі, які вважаю найсмачнішими. Ось, наприклад, “Паска на молоці”. Беру літр кип'яченого молока, охолоджую його та додаю 8 яєць, збитих з цукром. Далі додаю дріжджі, розведені у молоці або ж теплій воді, і добре розмішую. Після цього у суміш всипаю борошно. Виходить рідка маса, за консистенцією схожа на сметану, — розповідає Інна Міхаревич. — Ставлю її у тепле місце приблизно на годину. Коли тісто підійде — замішую паску. Хто любить солодке тісто, то треба додати півлітра цукру, а щоб паска була менш солодкою, додають склянку цукру. Також додаємо 250 грамів розтопленого вершкового масла. Хто любить родзинки чи ваніль, то саме зараз їх додайте до тіста. Тепер його потрібно добре вимісити, додаючи борошно. Тісто на паску місять довго, протягом півгодини. І головне, дбайте про те, щоб тісто було здобним, тоді великодній хліб буде найсмачнішим!

Окрім того, щоб паска була не лише смачною, а й красивою зовні, вправні господині прикрашають її різним оздобленням, символами, візерунками, квітами. Викладач Інна Олексіюк радить це робити збитим яєчним білком та весняним барвінком. Адже саме таке поєднання здатне забезпечити справжню великодню красу.

Паска “Снігова”
Збити 24 білки, додати 12 ч. л. крохмалю та 12 ч. л. борошна. Потім повільно ввести сюди 1,5 склянки цукрової пудри. Додати ванільний цукор. Далі отриману масу викласти на вистелену пергаментом форму та підсушувати у духовці при температурі 140-150 градусів.

“Паска з родзинками”
Її можна готувати на кислому або ж свіжому молоці.
1 літр молока збити з 2 скл. цукру, додати 170 г дріжджів та замісити тісто. Далі потрібно додати 1 скл. розтопленого масла та родзинки. Коли тісто вибродить, викласти у змащенні форми на 1/2 об’єму. Тісто має підійти. Випікаємо до готовності. Оформити можна білковою масою та посипати фарбованим пшоном.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ