Ми у Facebook
22.04.2017, 14:30

Догляд за трояндами навесні: обрізка та підживлення

З настанням тепла троянда вимагає догляду. Щоб вона радувала нас красивими квітами, необхідно прибрати з неї зимове оздоблення, грамотно обрізати по весні, в обов’язковому порядку додати добрив, організувати захист від шкідливих комах і хвороб.
Обрізка троянд навесні:

Обрізку проводьте протягом тижня після видалення утеплення. Висохлі, нездорові, обморожені стебла обріжте нижче ураженої зони. Приберіть поросль нижче щеплення, зріжте старі гілки (4-5 років), тоненькі гілочки, що ростуть в центр куща.



Обрізка троянд визначається в залежності від виду рослини. Чайні гібридні рослини, флорибунди обрізають навесні, при цьому пагони зрізують на 1/3. Троянди групи клумбових і чагарникових урізують на 1,3 довжини. Групу грунтопокривних обрізають не часто, раз в 4-5 років зрізають кущ до пенька 20-30 см заввишки.

Дача. Сад. Город. Як власноруч виростити троянду з букета

Групу ремонтантних тільки проріджують, пагони зрізують кожні 3-4 роки. Троянди групи плетистих потребують обрізку щороку, на бічних гілках залишають 3-5 нирок, пагони, яким більше 5 років видаляють. Штамповий вид формують за спеціальними контурами.

У Дубні висадять майже півтисячі троянд

Під час обрізки інструменти повинні бути чистими і добре заточеними. Їх знезаражують після кожної рослини, зріз роблять навскіс і на 0,5 см вище здорового пагона. Обморожені кущі не викидайте, квітка може ожити.

Добрива для троянд:


Перше добриво вносять після обрізки під час набрякання бруньок, але до їх розпускання. Для троянд підходить комплексний вид добрив, спеціальні засоби для них, азотні добрива (селітра аміачна).

Простий спосіб вберегти троянди від тлі

Дозу беруть звичайну. Через 2-3 роки в добрива додають органічні підживлення — компост або гній, який поміщають в землю або застосовують як мульчу. Підживлення додають в грунт навколо молодої порослі.



При внесенні добрив в грунт, треба щоб вони не обпекли рослину.Перед підживленням грунт сильно зрошують за кілька годин до процедури. Після внесення добрив рослину знову добре поливають.

Інший спосіб це мульчування:

Мульчування роблять після підживлення для збереження вологи в ґрунті, поліпшення повітрообміну, уповільнення росту бур’янів. При мульчуванні можна не виконувати розпушування та прополювання, це дуже важливий фактор в догляді за трояндою навесні.



Трояндам слід додавати мульчу з компосту або дрібної кори. Ґрунт поливають, розпушують,поверхню вкривають мульчею на 5-7 см.

Монтування опор

Обрізавши троянди, монтуємо для них опори. Обробіть основи з дерева захисними засобами. Як тільки кущі будуть відростати, їх підв’язують, піднімають гілки над ґрунтом. Штамбовий вид троянд після установки вертикальним чином прив’язують до опор.





На правах реклами