Ми у Facebook
03.07.2017, 18:34

Дача. Сад. Город. Обрізка плодових дерев та ягідних кущів

Щоб фруктові дерева щедро плодоносили потрібно вчасно проводити санітарну обрізку, формувати крону. Корисні поради допоможуть зробити ваш сад найкращим.
Сприятливий період для обрізки плодово-ягідних культур:

Яблуні, груші - Лютий, березень, серпень
[b]Сливи - Лютий, березень
Вишні, малина, барбарис, кизильник - Липень, серпень
Ожина - Березень, квітень
Виноград - Березень, липень, серпень
Агрус, смородина - Березень, вересень

1. Здійснюйте обрізку дерева секатором і садовою пилкою.

2. Відстань між крайніми гілками першого і другого ярусів повинна бути в межах 0,6-0,8 м, між гілками другого і третього ярусів – 0,2-0,4 м. Вирізуйте усі гілки, що не увійшли в яруси.

Мудрому господарю - багатий урожай

3. Кут відходження гілки від стовбура повинен бути не менше 45˚. У нижньому ярусі залиште 3-4 найбільш розвиті кістякові гілки, розташовані на рівних кутах одна від одної, на верхніх ярусах – до 2 гілок. Виріжте по колу інші великі гілки. Не зрізуйте верхівки молодих пагонів, на яких знаходиться максимальна кількість квіткових бруньок.

4. Обріжте найтовстіші (найстарші) гілки. Підпиляйте знизу велику гілку до появи опору рухові пилки (приблизно до половини товщини), а потім пиляйте зверху, відступивши вгору по гілці на 6-7 см.


Догляд за садом: поради від рівненського експерта

5. Захистіть товсті зрізи після обрізки для уникнення потрапляння інфекцій. Замастіть їх садовим варом/ садовою замазкою/ бордоською маззю (мідний купорос і негашене вапно 1:1, змішані із соняшниковою олією до консистенції сухої пасти) або густою олійною фарбою, розведеною в соняшниковій олії.

6. Укоротіть прирости продовження кістякових гілок на 1/4-1/5 їхньої довжини. Залиште зовсім слабкі прирости без обрізки, переводячи їх на плодоносіння. Підріжте кістякові розгалуження таким чином, щоб їхня довжина складала 1/2 - 2/3 довжини несущої гілки від вершини до місця відростання кістякового розгалуження.

Як правильно обрізати дерева восени

7. Використовуйте систему підпірок і мотузок, які зафіксовують гілки в горизонтальному положенні, для кращого плодоносіння. Відріжте небажані кістякові відгалуження і пагони на рівні розвинутої бічної гілки, а однолітні пагони – на рівні бруньки, розташованої із зовнішньої сторони пагона. Не обрізайте занадто коротко однорічні прирости.

За матеріалами Епіцентр

Посівний календар: Що робити в саду-городі у травні 2018





На правах реклами