Ми у Facebook
18.04.2019, 12:56

Три роки Уряду Гройсмана: що отримали жителі Рівненщини?

Цього місяця виповнилося три роки як в Україні працює Кабінет Міністрів, сформований Володимиром Гройсманом. Він прийняв керівництво Урядом у непростий час для країни. Власне пропонуємо проаналізувати чи вдалося Прем’єру впоратися із кризою в державі, а також зрозуміти що здобула Рівненщина за ці три роки.

ЕКОНОМІКА СТАБІЛЬНО ЗРОСТАЄ


Як ми вже зазначили, Гройсман змінив крісло спікера Верховної Ради на прем’єрське у час, коли валовий внутрішній продукт в умовах війни суттєво зменшився – у 2015 році цей показник упав на 9,9%. Однак уже у перший рік на посаді Прем’єр–міністра Володимиру Гройсману та його команді вдалося довести спроможність працювати у кризових умовах – ситуація в економіці в умовах війни, що триває, суттєво поліпшилася. За результатами2016 року вдалося досягти зростання ВВП на 2,3%. І цей ріст зовсім не випадковість – у 2018 році ВВП збільшився уже на 3,2%, міжнародні фінансоваі інституції прогнозують тенденцію до зростання і в нинішньому році.

Із упевненістю можна засвідчити, що Уряду вдалося вивести країну із кризи. Також вдалося поновити кредитування з боку Міжнародного валютного фонду, що вкрай важливо в умовах, коли настав час повертати запозичені кошти урядами Тимошенко й Азарова.

ЗБЕРЕГТИ ТЕМП РЕФОРМУВАННЯ


Варто зауважити, що розпочатий чинним Урядом курс треба продовжувати не лише для забезпечення добробуту українців. Як зауважено вище, саме нинішнього року потрібно повернути чималу суму із запозиченого. 247 млрд гривень – якщо наводити конкретну суму. В Уряді переконують, що мають чіткий план зі зменшення зовнішнього боргу.

Утім, задля його успішної реалізації потрібно продовжувати реалізацію запроваджених змін у державі. Важливо зберегти нинішній темп реформування країни, а також не допустити повернення ситуації хаосу й невизначеності, яку ми вже пройшли у 2014-2015 роках.



Між іншим, реформаторство це ще одна особливість нинішнього складу Уряду. Гройсман взявся за реформи у сферах, які у інших політиків вважаються непопулярними.

ЗРОСЛИ ПЕНСІЇ ТА ЗАРПЛАТИ


До прикладу, якщо одні урядовці обмежувалися виплатою тисячі гривень, то упродовж двох останніх років відбувається системне реформування пенсійних виплат. Осучаснення пенсій розпочалося у жовтні 2017 року. Із нинішнього року запроваджена автоматична індексація пенсій. Саме тому більше 220 тисяч пенсіонерів Рівненщини додатково одержать в середньому до 500 грн. Загалом в Україні пенсія збільшилася у 1,7 рази.

Ресурс для пенсійних виплат знайшли не у запозичених коштах – така можливість з’явилася внаслідок запровадженого системного збільшення мінімальної заробітної плати. Причому збільшення «мінімалки» відбувається поступово, щоб не ускладнювати життя бізнесу. Якщо у 2015 році розмір мінімальної зарплати складав 1378 грн, то нині, після п’яти етапів підвищення, він складає 4173 грн. А от середня заробітна плата збільшилася удвічі – на Рівнещині вона становила 9558 грн. наприкінці минулого року.

Як уже було зазначено, Уряд Гройсмана забезпечує зростання соціальних стандартів життя відповідно до можливостей економіки, а не за рахунок кредитів чи друку грошової маси. До речі, стратегія «жити на власні кошти» дає свої плоди – рівень інфляції зменшився із 43,3% (у 2015 р.) до 9,8% у 2018 р.

АМБУЛАТОРІЇІ ДОСТУПНІ ЛІКИ


В Україні триває реформа медицини – на Рівненщині відкрито вже сім новозбудованих амбулаторій сімейної медицини у сільській місцевості. Жителі області вперше мають можливість вільно обирати сімейного лікаря. Вони, у свою чергу, почали одержувати гідну зарплату у 12-16 тисяч гривень. Збільшилася на 85% і зарплата вчителів.


Більше 7 мільйонів українців, серед яких більше 85 жителів Рівненщини, скористалися програмою «Доступні ліки» – понад 260 препаратів безкоштовно або ж за невелику доплату.

БУДУЮТЬСЯ ШКОЛИ, САДОЧКИ, ДОРОГИ


Із Державного фонду регіонального розвитку у Рівненській області фінансуються будівництва спорткомплексів у Сарнах і Дубровиці, садочки у с. Залав’я і с. Новомильськ, реконструкції шкіл у Жобрині й Степангороді та ін. До речі, за підтримки Уряду, у 2018 році в Україні збудовано 5281 новий об’єкт.

У минулому році Уряд також виділив для Рівненщини на ремонт доріг місцевого значення 354 мільйони гривень. Загалом за три роки збудовано і відремонтовано 6800 км українських доріг. Фінансування дорожньої галузі збільшилося втричі нинішні 55 млрд проти 19 млрд у 2016 році.

Насамкінець, хочеться зауважити речі, які непрямо впливають на поліпшення якості життя кожного жителя Рівненщини. Уряду Гройсмана вдається працювати із парламентом – держбюджети третій рік подаються й ухвалюються вчасно. Головний фінансовий документ країни декілька років поспіль є збалансованим і відповідає вперше запровадженій в Україні стратегії «жити на свої кошти». Народні депутати підтримують ініціативи Кабміну щодо пенсійної реформи, ухвалюють пропоновані закони щодо захисту бізнесу.





На правах реклами