Ми у Facebook
02.11.2013, 11:26

Позбавляємося плям від дитячих випадковостей [+ПОРАДИ]

Відіпрати плями на одязі непосидючого малюка - непросте завдання навіть для самої досвідченої господині.

Ось ваш синочок повертається з прогулянки з букетом кульбаб у руках і весь у зелених плямах від трави. А ось доня їсть руками яблучне пюре, і тут же торкається ручками свого новенького платтячка, а заодно - і всього навколо.

Рівненські матусі користуються рецептами видалення таких несподіванок своїх мам і бабусь, а також сучасними засобами.

Відіпрати такі плями під силу тільки самому ефективному пральному порошку або засобу для видалення плям. Але якщо під рукою їх раптом не виявилося чи вони не впоралися зі своїм завданням, спробуйте вивести плями доступними методами. Тільки пам'ятайте про те, що потрібно діяти якомога швидше.



Отже, виводимо харчові плями.

Ягоди (полуниця, чорниця, вишня і т.п.) - густо посипте пляму сіллю. Через 2-3 хвилини промийте в дуже гарячій воді з пральним порошком або рідиною для миття посуду.

Шоколад і какао - замочіть одяг на 30 хвилин в гарячій підсоленій воді (приблизно 1 ст. ложка солі на 1 літр води), потім проведіть прання з миючим засобом і прополощіть в холодній воді.

Харчові барвники (від різнокольорових напоїв, желе, лікарських сиропів і т.п.) - замийте пляму в холодній воді з додаванням нашатирного спирту (1 ч. л. нашатирю на склянку води). Червоні чи помаранчеві барвники можна видалити так само, як і плями від ягід.

Масло, маргарин та інші жири – обережно відскребіть ножем залишки олії, а потім виперіть у гарячій воді з додаванням рідини для миття посуду.

Що робити, якщо у дитини щось застрягло в носі або у вусі?

Соки і фруктові пюре - замийте пляму відразу ж мінеральною або холодною підсоленою водою, а потім - прання в гарячій воді з додаванням рідини для миття посуду.

Дитяче харчування, молоко або морозиво - замочіть одяг із плямою в мінеральній воді або в холодній воді з додаванням солі, соди або нашатирю. Потім змийте холодною водою.

Після занять юного художника чи майстра одяг малюка також страждає.

Кольорові олівці чи крейда - замочіть одяг в теплій воді на 15 хвилин, а потім виперіть в гарячій воді з рідиною для миття посуду.

Чорнило від ручки можна відмити будь-яким одеколоном.



Воскова крейда - покладіть одяг із плямою між двома листами тонкого паперу, наприклад, промокального. Пропрасуйте забруднене місце гарячою праскою, міняючи папір по мірі забруднення до повного видалення воску. Жирний слід запрати з рідиною для миття посуду.

Фломастери - плями від водорозчинних фломастерів легко змиваються при пранні з миючим засобом. Плями від більш стійких фломастерів можна видалити спиртом, ацетоном або бензином.

Як зберегти здоров'я рівненських школярів? [+ПОРАДИ]

Клей - замочіть пляму на 20-30 хвилин у дуже гарячій воді, а потім виперіть, як звичайно. Якщо це не допомогло, спробуйте відтерти пляму ацетоном.

Плями від акварелі та гуаші - свіжа фарба добре змивається холодною водою. Застарілі плями можна вивести гарячим оцтом.



Плями від діяльності невтомного дослідника складніші.

Кров - замочіть пляму на 10 -15 хвилин у холодній підсоленій воді (обов'язково в холодній, інакше ризикуєте не відіпрати ніколи!), а потім запрати з пральним порошком або, якщо неприємність трапилася на прогулянці, промити мінеральною водою (з газом або без газу - неважливо).

Плями від трави - протріть забруднене місце будь-яким спиртом, оцтом або зубною пастою (не гелевою!), а потім виперіть звичним засобом.

Плями від кульбаб або інших молочних рослин видаляє плямовивідник або «Ваніш». Пляму замочити в розчині на декілька годин, можна на ніч, а потім прополоскати в гарячій воді.

Свіжу смолу можна видалити м'якою ганчіркою, змоченою в промивальному бензині. В екстрених випадках використовують звичайний бензин, гас або скипидар. Старих плям позбуваються за допомогою суміші 1 чайної ложки картопляного крохмалю з додаванням кількох крапель скипидару і нашатирного спирту. Змочити сумішшю пляму і залишити, поки підсохне, потім добре почистити щіткою. Якщо ж пляма не зникне, повторити весь процес обробки ще раз. Жовту пляму після смоли можна зняти слабким розчином перекису водню.

Іржу виводять свіжим лимонним соком. Намочене соком місце з іржею прасують гарячою праскою через тканину, потім ще раз протирають ваткою, змоченою лимонним соком, і промивають теплою водою.

Існують засоби й для перемоги над жуйкою.

На радість рівненським дітлахам: "ЛітАчки" прилетіли!

Одяг з прилиплою жуйкою покладіть на кілька годин в морозильник. Потім охайно відшкребіть жуйку ножем. Якщо від неї залишилась пляма, то відразу виперіть одяг.

Як бачимо, у домашніх умовах за допомогою доступних засобів можна позбавитися плям від дитячих випадковостей.





На правах реклами