Ми у Facebook
09.11.2013, 14:33

Будьте обережні - робота домогосподарки призводить до стресу і сварок у сім'ї

Ще донедавна (зізнаємося собі, і зараз) домашня праця для жінки була чимось невидимим для неї самої й, особливо, для оточуючих, як і ті мікроби, які видно тільки під мікроскопом.
Багато представниць прекрасної половини людства вважають, що не мають права на відпочинок, навіть після напруженого робочого тижня, поки у будинку не наведений ідеальний порядок.

Домашня праця потрапила в зону пильної уваги не тільки виробників каструль, прального порошку та засобів для чищення унітазів, а й серйозних вчених. Вони звернули увагу на те, що домогосподарки відчувають неймовірний стрес, коли в них там щось недомите або недочищене, пиріг підгорів і не вистачає котлет на тиждень наперед.

Праця домогосподарки, непомітна і нещадна, ще й не цінується - прибрати, приготувати, розкласти, застелити, попрасувати, зібрати до школи, помити вікна... «Відчуваєш себе білкою у колесі» , - так характеризують свій спосіб життя більшість мешканок нашого міста.

Жінки з дитинства привчені до того, що не можуть собі дозволити лежати на дивані і читати книгу, а тим більше, йти гуляти з друзями або випивати, поки не вимиті вікна, не закриті помідори або не зварений обід. Нескінченне замкнене коло, яке знову починається кожного ранку, призводить до справжнього розпачу і депресії!

Як зволожити повітря в оселях [+ПОРАДИ]

Так історично склалося, що жінки мили-пряли-готували, а чоловіки, наприклад, кололи дрова. Але сьогодні є центральне опалення та необхідність у повсякденній заготівлі дров відпала. А центрального харчування все ще немає, і картоплю все одно потрібно чистити-різати-солити-смажити, а потім ще й драїти сковорідки. Звичайно, напівфабрикати внесли свою частку в справу звільнення жінок від кухонного рабства: товкти борошно в ступі не треба, і навіть крутити фарш на котлети - вже архаїзм.

Пухнаста терапія: як і від чого лікують домашні улюбленці [+ПОРАДИ]

Зате з підвищенням рівня життя зростають і претензії до якості прибирання: тепер потрібно не просто, щоби було чисто, а блищало та іскрило стерильністю, як в операційній. Прийшла фобія перед мікробами, про яких ще сто років тому ніхто і не чув! Проте, найчастіше на справедливе прохання допомогти по господарству (навіть теоретичне) чоловіки починають стверджувати, що вони купили і пилосмок, і посудомийну машину, і праску, провели газ і електрику в кожен дім, побудували каналізацію та водопровід, перемогли чуму і неуцтво.



Як ви думаєте, як домогосподарки ставляться до своїх близьких? Іноді вони їх просто ... зневажають. За що? За постійне руйнування результатів їхньої праці - крапельки на сантехніці, крихти на столі, розкидані іграшки порушують увесь нещодавно наведений фен-шуй у квартирі; за з'їдені за п'ять хвилин просто з пательні млинці, які домогосподарка пекла мінімум дві години. А головне - за те, що близькі сприймають порядок у будинку і смачну їжу як належне.

Позбавляємося плям від дитячих випадковостей

Утім, є й інша крайність - домогосподарка не дозволяє нікому в оселі розслабитися, не просто бігаючи за всіма з ганчіркою, а постійними зауваженнями та криками нагадуючи про тиранію порядку. Загнані в кут рідні готові літати повітрям і не ходити в туалет, аби не порушувати білизни сантехніки та чистоти підлоги, не носити речі, щоб, не дай боже, не поставити на них пляму, і не їсти котлети, щоб не виявилося, що вони були насмажені на цілий тиждень, «а ви за один вечір спакували».

До таких істинно «підступних» питань типу: що краще - Бітлз або Роллінг Стоунз, релігія чи атеїзм, справа і не доходить. Як вирішувати філософські проблеми, якщо неможливо досягти взаєморозуміння з приводу, куди ставити брудні чашки - у мийку, у спеціальну тару або залишати на столі?

Нове життя старого табурета [Фото+Відео]

Так і хочеться сказати всім зневіреним домогосподаркам: розслабтеся, у світі є ще стільки цікавого, крім пилу, борщу і котлет, і здатності реклами про миючі засоби вмить зруйнувати ваш побут. Краще сходіть на манікюр, який потім буде шкода псувати прибиранням.

А як ви, любі рівнянки, «розправляєтесь» з домашнім господарством, не перетворюючи його у працю Сізіфа? Пишіть про це в коментарях до статті.





На правах реклами