Ми у Facebook
05.06.2015, 21:00

Як відучити дітей гризти нігті

Джерело фото: alimero.ru

Фактично кожна людина має якісь негативні звички, гризіння нігтів - одна із них. Саме ця звичка у дітей може стати не лише причиною непривабливих нігтів, а й сигналом тривоги для батьків.
Як правило, манера гризти нігті з'являється в дитячому віці. У віці трьох-чотирьох років багато батьків намагаються відучити своїх малюків смоктати пальці, і на зміну одній шкідливій звичці приходить інша: діти починають гризти нігті. Час від часу цим займаються майже всі діти. Звичка гризти нігті називається оніхофагією.

Деякі фахівці вважають, що оніхофагія абсолютно природна і дісталася людям «у спадок» від стародавніх предків, які жили в ті часи, коли манікюрного приладдя не існувало. Тоді позбутися надмірно відросло нігтів можна було тільки за допомогою зубів, і звичка була цілком виправдана. Але в сучасному суспільстві ставлення до обкушування нігтів і кутикули скоріше негативне. Хоча оніхофагія вважається соціально допустимою, любителі погризти нігті зазвичай соромляться своєї звички і мріють позбавитися від неї.

Деякі діти починають гризти нігті в конфліктних ситуаціях, наприклад, якщо їхні батьки занадто суворі або, навпаки, надмірно дбайливі. Часом звичка гризти нігті свідчить про аутоагресію. У такому випадку, можливо, дитина мучиться від почуття провини (зовсім необов'язково обгрунтованого) і «карає» себе, обгризаючи нігті. Дуже часто людина гризе нігті, намагаючись таким чином компенсувати невпевненість у собі.

Як побороти дитячі страхи

Деякі батьки не звертають уваги на звичку своєї дитини гризти нігті, вважаючи, що з віком ця пристрасть зникне. Так дійсно іноді відбувається, але дуже часто звичка не тільки не зникає, але і посилюється з роками. Інші ж батьки, навпаки, починають боротися з оніхофагією. У хід ідуть погрози і покарання, дитину лають і соромлять. Дуже поширений «народний» спосіб - намазати пальці малюка чимось гірким або скористатися спеціальним лаком для нігтів з неприємним смаком. Але всі ці методи спрямовані на позбавлення від симптомів, а не причин розладу.

Якщо дитина гризе нігті, просто наслідуючи когось із приятелів - намазування пальців гіркими речовинами може допомогти. Якщо ж причина оніхофагіі в якихось внутрішніх проблемах, невпевненості в собі і реакції на стрес, то симптоматичне лікування не буде дієвим. У такому випадку необхідно з'ясувати, що саме турбує малюка. Можливо, проблема в нездоровій обстановці в сім'ї: часті конфлікти і напружена атмосфера не сприяють встановленню душевної рівноваги. Нерідко оніхофагія може з'являтися у дітей, які страждають від надмірних навантажень.

Вплив музики на гармонійний розвиток дитини

Якщо знайти причину самостійно не вдається, можливо, малюку знадобиться допомога психолога. Як правило, досить усунути причину оніхофагіі, щоб звичка гризти нігті зійшла нанівець. Вже через пару тижнів нігті придбають нормальний вигляд.

Тим, у кого звичка гризти нігті збереглася навіть у дорослому віці, може бути непросто від неї позбутися. Однак нічого неможливого немає. Для початку слід відстежувати моменти, коли хочеться погризти нігті. Багатьом допомагає ведення спеціального щоденника. Коли будуть виявлені причини, слід виконувати спеціальні вправи для зняття тривожності. Одне з найпростіших таких вправ - промовляння власних почуттів і відчуттів. Це сприяє зменшенню тривоги і допомагає заспокоїтися в стресовій ситуації. Якщо ж прості вправи не допомагають, варто звернутися до психолога або психотерапевта для лікування.

Як вберегти дітей удома?

За матеріалами: womenclub.ru





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ