Ми у Facebook
07.06.2011, 15:09

Відсмоктувати отруту при укусі змії лікарі не радять [+ПОРАДИ]

У літній сезон, зазвичай, частішають випадки укусів зміями. Таке явище не зовсім звичне для Рівненщини, то ж як правильно надати першу медичну допомогу при цьому — знає не кожен.
Найчастіше змії кусають людей за кінцівки, тож дещо вище укушеного місця слід накласти джгут, аби отрута не могла швидко розповсюджуватись. Вже після цього необхідно якомога швидше доставити потерпілого до медичного закладу, де проведуть необхідну терапію.

Однак джгут не завжди може допомогти у такому випадку.

Перетиснути кінцівку джгутом буде доречно, коли шлях до лікарні займе не більше тридцяти хвилин. Якщо ж діставатись до медустанови доведеться довше — джгут краще не накладати. Адже після тривалого перетискання вся отрута миттєво “увірветься” до організму і навантажить нирки, які не завжди можуть вивести одразу таку дозу отрути.

Набагато м’якше потерпілий перенесе велику кількість випитої рідини із сечогінними препаратами, які допоможуть “промити” організм й поступово вивести отруту.

Не завжди дозволяється відсмоктувати отруту з рани, адже немає гарантії, що у ротовій порожнині немає пошкоджень, через які отрута може потрапити в організм рятувальника.

На щастя, у нашому регіоні не водяться надто отруйні змії, такі як гюрза чи кобра. Найчастіше людей жалять гадюки, укуси яких викликають алергічну реакцію, гостру ниркову недостатність тощо.





На правах реклами