Ми у Facebook
18.10.2011, 08:46

У Рівному запустили нову сучасну котельню [+Фото]

Ліс рубають — тріски летять. Втім, тепер про Рівне такого не скажеш. Адже усі зрубані у місті дерева нині перероблятимуть на щепу відразу на місці. А затим нею ж опалюватимуть житлові будинки.
Рівненська котельня на вулиці Курчатова, 54-а нещодавно обжилася новим обладнанням. Воно дозволяє опалювати оселі в одинадцяти житлових будинках, використовуючи не газ, а щепу. Директор ТзОВ “Рівнетеплоенерго” Степан Коропецький, яке обслуговує оновлену котельню, переконує: потужності у 820 кіловат в годину для цього мікрорайону достатньо.

- Все виставлено під автоматику, втручання оператора - мінімальне. Нині процес налагоджується, бо це лише перші дні роботи, - каже пан Коропецький. - Загалом така установка може переробити до 4 тонн щепи за годину. Хоча тут також є й газові котли, які використовуватимо, якщо буде потрібно.



А її у місті достатньо. “Під ніж”, обіцяють, підуть старі, аварійні, сухі дерева, які досягли вікової межі, або не можуть рости вниз. Тобто ті, яким потрібно проводити планомірну заміну: одні зрізати, інші насаджувати.

- Багато мешканців скаржиться, пишують заявки на зрізання дерев на обрізання гілок, тому думаю, що матеріалом будемо забезпечені, - переконує виконуючий обов’язки головного інженера КП “Рівненський міський трест зеленого господарства” Олександр Кравчук.



Аби матеріалу вистачило, тресту зеленого господарства закупили дві деревоподрібнюючі установки: одна стаціонарна, з електричним двигуном, інша - мобільна, яка прикріплюється на трактор.

Це перша котельня, яку обслуговує ТзОВ “Рівнетеплоенерго”, друга подібна запрацює на вулиці Поліській. Вона теж перероблятиме щепу на тепло, але за іншим проектом. Втім, комунальники віддають перевагу саме тому, що на Курчатова. Кажуть, він зручніший.



Обійшлася сучасна й екологічно чиста котельня у два мільйони гривень, але не місцевих, а ПРООНівських коштів.

- Хотілося б і надалі освоювати проектні гроші, - зізнається пан Коропецький. - Адже нині тариф не покривається, а невирішених проблем у підприємства - чимало. Серед них - прокладання теплотрас. Саме на них хотілося б витрачати наші гроші.
Скільки зекономить нова котельня на щепу визначать після першого кварталу її роботи. Втім, переконують - усе місто щепою не зігріти. Для цього є інші новинки.

- У місті вже працює дві когенераційні котельні, - розповів про надбання комунальної галузі міський голова Рівного Володимир Хомко. - Одна працює на повну: ТЕЦ побудували раніше, а цього року закільцювали на ній весь центр міста. Там дуже ефективно використовується газ, бо виробляється попутно електроенергія. Другу - здали цього року. За проектом двигун працює так, що і підігрівається вона, і електроенергія подається в мережу. Ця котельня працює поки не на повну потужність, бо нам треба ще 4 мільйона гривень, щоб закільцювати на мікрорайон Ювілейний всі котельні. Над цим зараз працюємо. Проробляється також варіант встановлення автономного опалення на лікарні та пологові будинки, аби вони самі регулювали, коли їм треба тепло і гаряча вода.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ