Ми у Facebook
03.11.2011, 09:10

Хто годує рівненських дітей капустою по 12 гривень?

Питання закупівлі овочів дитячими садочками Рівного за завищеними цінами підняли депутати Рівнеради у четвер, 27 жовтня. Роз’яснити ситуацію пообіцяла під час прес-конференції заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська. І хоч прес-конференція передбачала зустріч безпосередньо з пресою, залу заповнили депутати чи не всіх фракцій, які й намагалися донести своє бачення проблеми і не тільки.
Дорога капуста та картопля в області, яку прийнято вважати сільськогосподарською, здається нонсенсом. Втім, закупівля овочів за цінами, від яких очі вилазять на лоба, — реалії нашого життя. Упродовж кількох місяців у дитячі садочки Рівного картоплю та капусту постачали по 7 та 12 гривень за кілограм відповідно. Загалом мова йде про перевитрату 60 тисяч гривень з міського бюджету. І хоч зараз ситуація ніби стабілізувалася, знайти винних у ній, чи хоча б крайніх, кажуть, неможливо. Хоч останніх розшукували досить активно. Втім, про все по порядку...

Шум навколо цін на овочі підняли депутати-свободівці під час останнього засідання сесії Рівнеради. Тоді усі стрілки спробували перевести на заступника міського голови Рівного Галину Кульчинську. Та не на ту напали — пані Галя стійко вислухала звинувачення, а потім поообіцяла прояснити ситуацію, але, як кажуть, “не тут і не зараз”.

Мить істини настала вже за кілька днів. Озброївшись начальником міського управління освіти Василем Харковцем (він, до речі, також депутат Рівнеради, проте під час засідання до нього претензій ніхто не озвучив), його заступником з фінансово-економічних питань і за сумісництвом головою комітету з конкурсних торгів управління освіти Іриною Кіруцою, а також майже десятком однопартійців, пані Галя прийшла на “суд”. І відразу почала з виправдувального слова. Мовляв, про ціни, за якими у дитсадки купують овочі, їй повідомили анонімно ще в середині серпня. Дивно, що анонім поскаржився пані Галині на постачальника, який нібито є “її людиною”. Хоча саме це назвали головною причиною перемоги цього ж дорогого підприємця у тендері, який проводило управління освіти.

Обурена цінами й такими звинуваченнями, пані Кульчинська зібрала тендерний комітет, який складається з п’яти чоловік (у тому числі працівники управління й керівники шкіл) і пояснила, що жодного стосунку до цього бізнесмена не має. Й пообіцяла особисто занести матеріали в прокуратуру, якщо овочі й далі постачатимуться за цінами, що в декілька разів перевищують ринкові.

— Після цього були складені додатки до тендерної угоди, — продовжила пані Кульчинська. — Один з них — це акт звірки між закупівельними і середньостатистичними цінами на ринках на всі ці овочі. Різниця за три літні місяці становила 60,6 тисячі гривень, у тому числі по капусті — 30 тисяч. За цими актами підприємці (таких було двоє — авт.) зобов’язалися взаємозаліком повернути кошти й надалі постачати овочі за ціною не вище середньостатистичної в регіоні. Нині так і відбувається.

Фактично скандал виник уже через кілька місяців після його врегулювання. Втім, чому він виник — питання відкрите.

— Ціни, які подаються на участь у тендері, формуються у листопаді-грудні, а тому передбачити, як вони змінюватимуться, неможливо, — переконує Василь Харковець. — Звідси й різниця.

Представники управління освіти в один голос твердять: усе зробили по закону. Хто подавав документи на участь у тендері — ті й брали участь у відкритих торгах. До того ж виставити якісь межі по цінах, які пропонували тендерному комітету підприємці, комітет не міг, бо... не має таких повноважень.

— Якби хтось надав необхідні сертифікати і документи і запропонував ціну в 100 гривень, ми мусили б і його допустити до конкурсу, — наголошує Ірина Кіруца. — Бо не маємо юридичних підстав відмовити. Оголошення про проведення тендера публікується у Віснику державних закупівель, конкурс на наступний рік оголошується в листопаді-грудні. Після цього бажаючі подають свої пропозиції. Після їх оцінки, приблизно в січні-лютому, укладається угода з тим, хто запропонував кращі умови. На момент підписання документів важко спрогнозувати, як мінятиметься ціна на той чи інший товар через півроку. Старий закон про тендерні закупівлі дозволяв змінювати ціну, новий же передбачає, що вартість залишається незмінною аж до повного виконання угоди. Виняток — у випадку обопільного узгодження ціни. Накладні за постачання овочів за червень ми отримали в кінці липня. Тоді просили підприємців знизити ціну, але вони не погодилися. Ніхто свідомо не хоче зменшувати свій заробіток.

Чому ж підприємці погодилися зменшити ціни у серпні — лишається загадкою. Так само як і імена цих підприємців, а зокрема того, що “прикривався іменем Кульчинської”. Хоча самі члени тендерного комітету наголошують — обирали чесно того, хто запропонував найменшу ціну.
Отакий фінал історії про капусту за 12 гривень. Для когось сумний, оскільки не дав бажаного результату й піару (імена, репліки та партійність присутніх під час прес-конференції депутатів замовчані навмисно, аби не заполітизовувати тему), а для когось — доволі веселий. Адже винних ніби й немає, тобто й карати нікого швидше за все не будуть, бо “немає за що”. Лишається сподіватися, що начальник управління освіти Василь Харковець дотримає слова й віднині особисто запрошуватиме ЗМІ на засідання комітету з конкурсних торгів, аби зробити процес більш відкритим.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ