Ми у Facebook
10.01.2012, 09:17

У рівненських школах поруч із звичайними дошками з'являються мультимедійні [ОГЛЯД]

Робота з інтерактивними та мультимедійними пристроями істотно допомагає дітям у навчанні. Зокрема, це мультимедійні дошки, які все активніше використовуються у школах Рівного та області. Фахівці стверджують, що такі технології суттєво допомагають учителям, полегшують сприйняття матеріалу учнями та урізноманітнюють навчальний процес.
Якщо раніше за справжню розкіш вважалося використання на уроках телевізора та відеоплеєра, то в останні роки вимогою часу стало застосування під час занять комп'ютера та інших мультимедійних й інтерактивних пристроїв. Зокрема, це мультимедійний проектор та інтерактивна дошка.

У школах мультимедійні проектори можуть застосовуватися у викладанні практично всіх навчальних предметів. За їх допомогою можна демонструвати учням різні графічні зображення, фотографії та комп'ютерні презентації.

За останні кілька років кількість мультимедійних проекторів у навчальних закладах Рівненської області значно зросла. За словами начальника обласного управління освіти та науки РОДА Івана Вєтрова, якщо раніше заклади лише могли мріяти про таке обладнання, то нині цим вже нікого не здивуєш.

Якщо проектор для рівненських шкіл — не новинка, то до інтерактивних мультимедійних дощок, що працюють у поєднанні з комп'ютером чи ноутбуком та проектором, нашим школярам та вчителям ще доводиться звикати. Великого розповсюдження через високу вартість вони поки не отримали, проте у деяких школах міста та області уже успішно використовуються:

- Такі мультимедійні комплекси бувають різними, - розповідає вчитель інформатики НВК “Школа-ліцей” №2 Микола Парфенюк. - Комплекс, що використовується у нас, складається з переносного екрана (дошки), ноутбука, активатора мультимедійної поверхні, за допомогою якого дошка стає активною поверхнею, та спеціального маркера, що діє на цій дошці як мишка. Такий комплекс можна використовувати на будь-якому предметі, оскільки все це легко переноситься з кабінету в кабінет. Наприклад, учень зробив презентацію з певної теми і може її продемонструвати, або вчителі можуть використовувати мультимедійні уроки, що продаються на дисках.



За словами начальника міського управління освіти Василя Харковця, зараз у рівненських школах таких дощок п'ять:
- Дві з них у складі кабінетів хімії та фізики у НВК №12 та Рівненській українській гімназії, одна дошка куплена за кошти міського бюджету у Природничо-математичний ліцей “Елітар”, одна дошка куплена у ЗОШ №2 за батьківські кошти, - розповів Василь Харковець.

Останньою подібна новинка з'явилась у рівненській ЗОШ №3. Батьки учнів цієї школи взяли участь в акції від одного з супермаркетів Рівного й виграли сучасний мультимедійний комплекс:

- Ми дуже вдячні батькам наших учнів, що долучилися до такої акції, - говорить директор Рівненської ЗОШ №3 Ольга Тимощук. - За її допомогою ми зможемо проводити кращі та ефективніші уроки, а це, у свою чергу, підвищить рівень знань учнів.



Втім, головна проблема на шляху більш масового використання таких мультимедійних комплексів - їхня висока вартість, що складає від 20 до 30 тисяч гривень за один комплекс.

Тому школам залишається сподіватися на спонсорську допомогу та допомогу батьків учнів.





На правах реклами