Ми у Facebook
18.01.2012, 12:54

Хто цього разу заробить на підготовці школярів до ЗНО

Напис "Користуйтеся достовірною інформацією", яскрава палітурка і логотип Українського центру оцінювання якості освіти свою справу зробили. 16-річний Денис купив одразу три книжки "Індивідуальний комплект для підготовки до ЗНО-2012". За все на найбільшому книжковому ринку столиці Петрівка віддав 180 гривень.
"Свідомо" зацікавилося двома позначками на книжках: логотипом цього самого УЦОЯО — державної організації, що проводить тестування, та грифом Міносвіти. Навесні ми вже розслідували, як за його допомогою міністерство дало заробити десятки мільйонів гривень приватному видавництву "Ранок".
Ось що ми дізналися про "індивідуальні комплекти".

Що в комплектах підготовки
"Тут не одна книжечка. Тут цілий комплект. Ось, зараз покажу".
Директор УЦОЯО Ірина Зайцева радісно посміхається, але все одно виглядає напружено. На онлайн-конференцію з читачами "Комсомольської правди" вона взяла кілька свіжовидрукуваних комплектів.

Загалом таких десять — за кількістю предметів, знання яких школярами будуть тестуватися. Це українська мова та література, іноземні мови, російська мова, фізика, хімія, біологія, географія, історія України, всесвітня історія та математика.

У кожному — програма, загальна характеристика тесту-2012 і вказівка — як до нього готуватися. Окремо — збірник тестових завдань, приклад тесту, який буде на ЗНО, і тренувальний тест разом з відповідями.

Чому державна організація їх рекламує? Чому на кожній віддрукованій книжечці — логотип УЦОЯО? Надсилаємо запит у центр. І отримуємо таку відповідь: "Продукт був повністю підготовлений УЦОЯО, ми беремо на себе всю відповідальність за нього".

Стоп, але ж книжки продає видавничий дім "Освіта"? Чому зробила державна структура, а продає — приватна?

Ми перепитали про це у Зайцевої:
"Таких збірників зараз розвелося багато. Кожен друкує як хоче. Багато хто їх випустив вже у червні, хоча програми тестів розробили тільки у липні. І кожен раз мені закидають — чому ми не слідкуємо за такою ситуацією, чому дозволяємо такі підробки. Видавничий дім "Освіта" звернувся до нас з офіційною пропозицією. До речі, єдині серед видавництв. І на ці комплекти вони отримали гриф Міносвіти і наше візування. Це перевірені, офіційні збірники, за якими можна ґрунтовно підготуватися до тестів…"

Тоді ми запросили копію контракту між приватним видавництвом і державним центром, який підготував підручники для тестів, який сам і буде проводити. Запити і до центру, і до міністерства не були задоволені.

Ми лише отримали від Центру відповідь про суму, яку йому заплатило видавництво.
"Продукт був повністю підготовлений УЦОЯО, ми беремо на себе всю відповідальність за нього. Тендерів не проводилося. Вони проводяться, коли держава витрачає гроші, а не заробляє. А за роботу центр отримав від видавництва 167000 гривень. Взагалі, розробка таких матеріалів не входить до обов’язків працівників УЦОЯО. Вони працювали над ним у ПОЗАРОБОЧИЙ час".

Куди пішли 167000 гривень, заплачені видавництвом? Чи отримали підлеглі Зайцевої гонорари за понаднормову роботу? Невідомо. Зате ми дізналися інше.

Скільки і хто заробить на комплектах
Один комплект продається за 58 гривень. Тестів абітурієнти повинні скласти щонайменше три. Виходить — 174 гривні з одного вступника. За оцінками Міністерства освіти, наступного року вступатиме 350000 молодих людей.

Беремося за калькулятор. 350 000 помножити на 174 дорівнює… 60900000 гривень. Стільки видавничий дім "Освіта" може виручити, надрукувавши під грифами двох держустанов підручники, які одна з цих установ і розробила. За 167000 гривень.

Що це за видавництво?
"…одне з найбільших в Україні, яке забезпечує друк підручників, завжди в найкоротші терміни і з гарною якістю", — відповів нам заступник міністра освіти Петро Куліков.

Але в Інтернеті інформації про видавництво і його керівників ви не знайдете. Є тільки офіційний сайт видавничого дому, яке за формою власності є Товариством з обмеженою відповідальністю, а отже — приватним. На головній сторінці — реклама комплектів підготовки до ЗНО. Розділ новин складається з кількох історій. Перша датована червнем 2011-го. У ній і йдеться про "новостворений видавничий дім "Освіта". Про керівників — ні слова.

— Доброго дня. Я займаюся роздрібною торгівлею і хочу купити у вас партію комплектів, — дзвонимо у видавничий дім.
— Так, звісно. Що саме вас цікавить? — менеджер з приємним голосом.
— З кожного предмету по 10 примірників. Єдине прохання — я хочу розплатитися безготівково. Надішліть реквізити на мій емейл, будь ласка.
— Чудово. Чекайте за кілька хвилин.

Через 10 хвилин у нас були реквізити видавничого дому. Саме у цьому і є сенс дзвінка — код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій дозволяє дізнатися засновника і гендиректора. Це одна людина — Тамара Ткаченко.

Хто ця пані? Екс-генеральний директор Державного спеціалізованого видавництва "Освіта". Воно перебуває у відомстві Міносвіти і щороку друкує для мільйонів школярів підручники.

Ткаченко, окрім того, що входила до різних груп і комісій Міносвіти — від журі на звання Вчитель року до обрання кращих авторів підручників для шкіл, — відома за провал друку посібників у 2010-му.

Тоді МОН мало випустити нові книги для 10-класників. Пройшло вже більше року, 10-класники вже перейшли в 11-й, але деяких підручників не завезли досі. Тоді Тамара Ткаченко заступилася за міністра освіти Дмитра Табачника, на якого журналісти повісили відповідальність за зрив друку, і заявила: у її видавництва просто закінчився… папір.

З посади вона пішла навесні 2011-го. Якраз на місце директора ТОВ "Видавничий дім "Освіта".

Зв’язок очільниці УЦОЯО Ірини Зайцевої з Дмитром Табачником ще очевидніший. До 6 січня 2011 року Зайцева була його заступником і відповідала за профтехучилища.
Ось схема і склалася. Одна людина міністра утворює приватне видавництво, інша — у держпідприємстві готує комплекти, а міністр забезпечує гриф Міносвіти.
Треба розуміти, що УЦОЯО готував такі збірники і в минулі роки. Але безкоштовно і для всіх. З 2008 року його матеріали оприлюднювалися через сайт. За урядовим положенням про центр, підготовка методичних матеріалів для тестування входить в коло його зобов’язань.

На запитання "Чому не виклали безкоштовно цього року?" Зайцева відповідати відмовилася. Зате вже наступного дня на сайті центру з’явилися і програми, і характеристики тестів-2012.

Це дає кожному вступнику шанс не платити по 58 гривень за книжку з шахрайською історією.


Як підготуватися до тестування безкоштовно
Програми і характеристику майбутніх тестів ви вже можете знайти на сайті УЦОЯО. Тож будете знати, за якими підручниками готуватися і як буде проходити тестування.

"Демонстраційні тести-2012", які є у комплектах і якого немає на сайті центру, насправді є лише демонстраційним варіантом. Про це нам повідомила сама Зайцева. "Він просто показує, яким теоретично буде тест. Такі завдання нікому не попадуться".

Щоб потренуватися на реальних тестах, дивіться нашу підбірку безкоштовних сайтів:
1. Портал http://shkola.ua/quiz/index. Після реєстрації вам стануть доступні пробні тестування з трьох предметів — математики, української мови та літератури і біології. Можна самому обрати кількість питань — від 5 до максимальних 99 — і тему (наприклад, у математиці — тригонометрія чи функції і так далі), а ще встановити час, за який ці тести повинні бути складені. Результат з набраною вами кількістю балів з’явиться одразу після проходження. Тут же можна безкоштовно користуватися підручниками і методиками для тестів. Ще на сайті вказано сайти й адреси всіх університетів по областях, телефони репетиторів і підготовчих курсів.

2. http://testzno.com.ua/index.php?option=com_jquarks&view=quiz&Itemid=2. Цей сайт зроблений спеціально для тестування. Тут вже можна знайти пробні тести з предметів, які ви теоретично можете скласти навесні наступного року — біологія, математика, українська мова та література, історія України, географія, фізика і хімія. Візуально завдання на сайті виглядають так само, як і на справжніх бланках тестування. Сформовані вони випадковим підбором завдань з тестувань минулих чотирьох років. Тож помилок чи багів немає. Результат тесту система видасть вам після відповіді на останнє питання. Для кожного предмету тут чітко визначений час складання — від 120 до 180 хвилин. Стільки ж Український центр оцінювання якості освіти виділяє на справжньому ЗНО.

3.  http://test.svitosvit.ua/default.aspx?id=math_test. Серед обраних нами, цей сайт — найуніверсальніший. По-перше, тут до вищеназваних предметів додається англійська мова. По-друге, тут зібрані пробні тести усіх попередніх років — від 2007 до 2011. Можна пройти всі одразу або обмежитися одним-двома. Перед початком можна подивитися на рейтинг тестів і подивитися — в якому році завдання були складніші. Після закінчення система видасть вам кількість набраних балів і вкаже на помилки. Сюди ж адміністратори сайту додали всю можливу літературу, яка може знадобитися в процесі підготовки, і форум, на якому "пасуться" абітурієнти.





На правах реклами